Bugetarii ar putea primi zile libere suplimentare faţă de libere legale din acest an dacă Guvernul va aproba până în data de 15 ianuarie o hotărâre pentru a face "punte" între liberele legale şi zilele de weekend.
Această stabilire a zilelor libere suplimentare la începutul anului oferă predictibilitate în cadrul muncii din sectorul public.
Din cele 15 zile libere pentru salariaţi din acest an, doar
şapte zile pică în timpul săptămânii şi pot fi create două „punţi”. Prima zi liberă suplimentară poate fi oferită în data de 31 mai, luni, în condiţiile în care marţi, 1 iunie, este sărbătorită Ziua Copilului, când salariaţii vor avea liber. Aceasta este prima
minivacanţă din an pe care o pot avea bugetarii, respectiv perioada
29 mai - 1 iunie 2021, inclusiv.
De asemenea, Guvernul ar putea alege să ofere zi liberă suplimentară pentru ziua de 29 noiembrie, luni, care este urmată de sărbatoare de Sfântul Andrei (30 noiembrie) şi de Ziua României (1 decembrie). Astfel, bugetarii ar putea beneficia de o minivacanţă de cinci zile, de sâmbătă până miercuri inclusiv, respectiv în intervalul 27 noiembrie-1 decembrie 2021.
De ce s-a reglementat acordarea acestor punți?
„Conform expunerii de motive prezentate de inițiatorii legii din 2019, care a modificat Codul muncii, s-a avut în vedere facilitarea planificării a activității din sectorul privat și coordonarea cu sectorul public, acestea fiind sectoare co-dependente.
Această măsură urmărea să vină în ajutorul companiilor private, astfel încât acestea să-și poată gestiona din timp activitățile și perioadele libere, pentru a se alătura salariaților din sectorul public.
Armonizarea acestora urmărea să ofere posibilitatea programării activităților familiale în familiile în care părinții lucrează în ambele sectoare de activitate, acest lucru fiind benefic și unităților turistice.
Prin posibilitatea de a stabili din timp astfel de mini-vacanțe, turiști le-ar putea planifica din timp, iar agențiile de turism ar fi în măsură să ofere prețuri mai avantajoase, de calitate superioară, familiilor și altor categorii de turiști.
Prin stabilirea exactă a zilelor de recuperare, la nivel economic se preconiza și creșterea productivității, în concordanță cu stabilirea circuitelor de aprovizionare și de marketing”, explică Dan Năstase, consilier juridic..
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)