Astfel, pentru a fi evitate situațiile în care, din cauza restricțiilor impuse, salariații s-ar putea regăsi în situația pierderii unor drepturi câștigate, fiind și în situația în care nu și-ar putea exercita dreptul constituțional menționat anterior, contractele/acordurile colective de muncă își păstrează valabilitatea pe durata stării de alertă, dar pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.
În cazul contractelor/acordurilor colective prelungite de drept în baza art. 20 din Legea nr. 55/2020, părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă, în condițiile legii.
Interzicerea declarării, a declanșării sau a desfășurării conflictelor colective de muncă este, de asemenea, tot o restrângere a drepturilor lucrătorilor. Această interdicție expresă vizează numai:
- unitățile sistemului energetic național
- unitățile operative de la sectoarele nucleare
- unitățile cu foc continuu
- unitățile sanitare și de asistență socială
- unitățile de telecomunicații,
- radioului și televiziunea publică
- transportul pe căile ferate
- unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților
- aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă
Cu toate acestea, limitarea întrunirilor și a adunărilor reprezintă un impediment în cazul oricăror negocieri colective de muncă, iar acest aspect limitează dreptul la negocierea contractelor de muncă în mai toate unitățile în care nu există un sindicat reprezentativ, dar și în cazul celor în care, deși există sindicat reprezentativ, consultarea membrilor nu poate avea loc.
În lipsa unui sindicat reprezentativ, salariaților le este recunoscut dreptul de a-și alege reprezentanții salariaților care, singuri sau alături de o federație reprezentativă, pot negocia un contract colectiv de muncă.
Avem cel puțin două situații în care prelungirea stării de alertă limitează dreptul salariaților de a-și negocia contractul colectiv de muncă.
Prima este cea în care, deși nu se pune problema reprezentării atunci când există un sindicat reprezentativ, este limitat dreptul declarării, declanșării și desfășurării conflictelor de muncă în legătură cu începerea, desfășurarea și încheierea negocierilor contractelor colective de muncă. Totodată, limitarea întrunirilor și a adunărilor face imposibilă consultarea membrilor de sindicat cu privire la clauzele pe care angajatorul vrea să le introducă sau a celor pe care nu vrea să le accepte la încheierea contractului colectiv.
A doua situație este cea a unităților în care nu sunt aleși reprezentanții salariaților sau mandatul acestora este expirat. În acest caz, din cauza restricțiilor, este imposibilă convocarea unei adunări generale a salariaților la care să participe fizic cel puțin jumătate plus unul din numărul total al angajaților. Chiar dacă în cazul unităților mici prezența a jumătate plus unul dintre salariați nu ar presupune depășirea numărului maxim permis prin actele normative cu caracter special aplicabil pe perioada stării de alertă, trebuie luat în calcul numărul total al angajaților și posibilitatea ca toți să-și dorească să participe. Astfel, adunările fiind limitate, în cele mai multe cazuri la cel mult 20 de participanți, numărul maxim posibil este de 21, conform dispozițiilor legale.
Cu toate că modul în care se poate desfășura o adunare generală nu este specificat în mod expres, fiind posibilă și participarea virtuală, este necesară prezența salariaților în același timp la discuțiile care au loc și implicit la procesul de alegerea al reprezentanților. Dar adunările generale desfășurate prin mijloace de comunicare la distanță nu garantează, în prezent, dreptul fiecărui salariat de a participa, iar acest lucru poate conduce la contestarea legitimității acțiunii.
Art. 20 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 nu interzice în mod expres declanșarea negocierilor colective și nici semnarea ori înregistrarea contractelor/acordurilor colective noi, singura condiție fiind cea a asigurării reprezentativității salariaților și neîngrădirea drepturilor acestora.
Ținând totuși cont de faptul că legiuitorul a ales varianta prelungirii contractelor/acordurilor colective de muncă pe toată durata stării de alertă și pentru o perioadă de 90 de zile de la data expirării acesteia, oferind posibilitatea părților să-și negocieze în condiții optime atât drepturile, cât și obligațiile, dar și de imposibilitatea exercitării pe deplin a drepturilor constituționale, este recomandabilă aplicarea dispozițiilor art. 20 din Legea nr. 55/2020:
„(1) Valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective de muncă se prelungește pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.
(2) În cazul contractelor și acordurilor colective de muncă prevăzute la alin. (1), părțile au obligația inițierii negocierii colective în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă, în condițiile legii”.