Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
INS: Numărul locurilor de muncă vacante, în scădere la finalul anului trecutNumărul locurilor de muncă vacante s-a situat în ultimul trimestru din 2020 la 35.600, în scădere cu 3.800 faţă de trimestrul anterior, conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, relatează Agerpres.
Rata locurilor de muncă vacante a fost 0,73%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,22 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a coborât cu 11.500.
În trimestrul IV 2020, rate relativ mari ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,85%), sănătate şi asistenţă socială (1,51%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,16%).
Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a regăsit în alte activităţi de servicii (1,95%).
În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (7.500 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,69%.
Producătorii de medicamente din România susțin că este imposibilă fabricarea de vaccinuri de ultimă generație aici în mai puțin de trei aniPatronatul Producătorilor Industriali de Medicamente PRIMER atrage atenţia că este "imposibilă" fabricarea de vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în România, într-o perioadă mai scurtă de trei ani şi asta
"numai dacă autorităţile vor să acorde importanţa cuvenită acestui domeniu strategic", potrivit Agerpres.
"Spre deosebire de ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia, care au dat importanţă industriei farmaceutice şi au investit în acest sector economic, România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente, ajungând să producă mai puţin de 4% din consumul de medicamente al populaţiei. Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiţii în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse, dar şi în formarea de personal calificat", a explicat directorul executiv PRIMER, Dragoş Damian, citat într-un comunicat de presă.
Potrivit PRIMER, discuţiile din spaţiul public conform cărora România poate fabrica vaccinuri sau medicamente moderne "nu au acoperire în practică", în condiţiile în care programele economice ale partidelor politice "minimalizează importanţa relansării" acestui sector economic.
Sondaj: Opt din zece români spun că ar vrea să fie ajutați în gospodărie de un robot umanoidPatru din zece români utilizatori de Internet (39%) deţin dispozitive inteligente pentru casă, la momentul actual, în timp ce opt din zece (80%) spun că ar lua în considerare ajutorul unui robot umanoid în gospodărie, relevă datele studiului "Digital Evolution: Connected Consumer Monitor".
Conform cercetării realizată de Exact Business Solutions, din perspectiva IoT (Internet of Things, n.r.), 11% dintre respondenţi afirmă că deţin camere de supraveghere video şi 4% dispozitive de purificare a aerului - ambele în creştere cu 3% faţă de anul 2019.
De asemenea, aproape 80% din totalul persoanelor intervievate spun că ar lua în considerare ajutorul unui robot umanoid în gospodărie, 55% s-ar gândi să susţină un interviu de angajare cu un robot, iar 52% ar fi pasageri într-o maşină condusă de un robot umanoid.
Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre copii, lucrurile devin mai nuanţate, în sensul că puţin peste o treime (34%) dintre cei chestionaţi ar fi de acord să-şi lase copiii la o şcoală în care profesorii sunt roboţi, în timp ce 30% şi-ar lăsa copilul în grija unui robot umanoid.
Comentarii articol (0)