- înlocuirea certificatelor de stare civilă solicitate cetățenilor de către instituțiile și autoritățile publice cu extrase pentru uz oficial de pe actele de stare civilă, care vor fi transmise, între instituții, în format electronic;
- transmiterea documentelor primare care stau la baza înregistrării actelor de naștere și de deces prin fax sau prin intermediul mijloacelor electronice administrate de autorități ale statului român, de către emitenți, la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor/ oficiul de stare civilă competent;
- stabilirea termenului de declarare a decesului de trei zile calendaristice de la producerea evenimentului (în situația decesului intervenit din cauze violente, termenul de trei zile pentru declararea decesului se calculează de la data eliberării certificatului medical constatator al decesului).
În ceea ce privește perioada în care se poate declara un deces la autorități, în prezent, potrivit Legii 119/1996, declararea decesului se face în termen de trei zile de la data încetării din viață a persoanei, iar în acest termen sunt cuprinse atât ziua în care s-a produs decesul, cât și ziua în care se face declarația.
Dacă decesul nu este declarat în acest termen, întocmirea actului de deces se face cu aprobarea Parchetului. Adică, așa cum stabilește acum legea, dacă decesul a avut loc vineri și nu a fost declarat până duminică, pentru înregistrarea decesului în ziua de luni a săptămânii următoare este necesară dovada eliberată de unitatea de Parchet competentă teritorial. Aceeași regulă se aplică acum și pentru morțile violente.
De aceea, proiectul vine să schimbe regulile din prezent, în sensul că, pe durata stării de alertă, dar și în următoarele șase luni momentului în care aceasta se încheie, eliberarea de către unitățile de Parchet competente a dovezii privind înregistrarea decesului peste termenul prevăzut de Legea nr. 119/1996 să nu mai fie necesară.
Totodată, regulile privind calculul termenelor de declarare a deceselor vor fi cele stabilite potrivit Codului de procedură civilă, adică „când termenul se socotește pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlinește”, ceea înseamnă mai mult timp pentru anunțarea autorităților în astfel de cazuri.
Nu în ultimul rând, proiectul stabilește și ce se întâmplă în cazul în care activitatea instituției care are competența să înregistreze decesul (serviciul public de evidență a persoanelor/ primărie) este suspendată din cauza aplicării măsurilor de izolare/ carantinare.
Mai exact, în astfel de cazuri, înhumarea/ incinerarea cadavrului se poate face în baza unei adeverințe privind constatarea producerii decesului, document ce se eliberează în format electronic, în baza certificatului medical constatator al decesului și a actului de identitate al defunctului, după caz, transmise de medicul care a constatat decesul.
Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)