Prin acte normative cu caracter special, așa cum este cazul Legii 55/2020, contractele colective de muncă se prelungesc de drept, în anumite situații. Deși privesc drepturi la nivelul angajatorului care l-a negociat și încheiat, acestea produc efecte și în cazul salariaților transferați în conformitate cu dispozițiile Legii 67/2006.
Fiind încheiate pe o perioadă determinată, acestea încetează de drept în momentul împlinirii termenului stabilit de părți, de comun acord sau la data expirării actului adițional prin care a fost prelungită valabilitatea contractului colectiv de muncă, conform dispozițiilor art. 141 din Legea 62/2011.
Contractul colectiv de muncă poate înceta și înaintea împlinirii termenului stabilit inițial, dar prin acordul părților semnatare, fiind interzisă denunțarea unilaterală. De asemenea, în cazul în care o organizație patronală sau sindicală semnatară a unui contract colectiv de muncă își pierde calitatea de organizație reprezentativă, orice parte interesată îndreptățită să negocieze respectivul contract colectiv de muncă are dreptul să solicite renegocierea contractului colectiv de muncă în cauză, anterior termenului de expirare a acestuia. Dacă nu se solicită renegocierea, contractul colectiv de muncă respectiv rămâne în vigoare până la expirarea termenului pentru care a fost încheiat.
Contractele colective încetează și în cazul dizolvării sau a lichidării judiciare a angajatorului așa cum și contractele individuale muncă încetează de drept de la data la care angajatorul și-a încetat existența conform legii.
Pierderea reprezentativității organizației sindicale semnatare a contractului colectiv de muncă sau încetarea mandatului reprezentanților salariaților nu afectează contractele colective de muncă, acestea urmând a produce efecte până în momentul expirării perioadei pentru care au fost încheiate, fiind totuși posibilă renegocierea în condițiile precizate anterior.
Deși este limitat în timp, perioada maximă fiind de 36 de luni (24 de luni inițial + prelungirea cu 12 luni), contractul colectiv de muncă poate avea și un caracter permanent prin negocierea, încheierea și aplicarea sa de un număr indefinit de ori.
Cu caracter excepțional, valabilitatea contractelor colective de muncă își păstrează valabilitatea pe toată durata stării de alertă, dar și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia, așa cum este precizat în cadrul art. art. 20 din Legea 55/2020.
În concluzie, contractele colective de muncă încetează în următoarele situații:
- la împlinirea termenului sau la terminarea lucrării pentru care a fost încheiat, dacă părțile nu convin prelungirea aplicării acestuia, în condițiile legii;
- la data dizolvării sau lichidării judiciare a unității;
- prin acordul părților.
Acest material face parte dintr-o serie de articole pe tema dialogului social. Toate materialele din serie se regăsesc aici.