OUG nr. 58/2022 a apărut deja în Monitorul Oficial, dar intră în vigoare abia pe 28 mai. O primă lege ce va fi modificată de această ordonanță este Legea nr. 193/2000 - clauze abuzive - care a fost ultima oară modificată tocmai în 2014.
Pentru că amenzile impuse celor care introduc clauze abuzive în contracte sunt acum destul de mici (între 200 și 1.000 de lei), din 28 mai cuantumul acestora va crește considerabil, după cum prevede ordonanța:
- punctual, pentru introducerea de clauze abuzive în contract (care e interzisă de lege), amenzi între 20.000 și 100.000 de lei;
- pentru încălcările pe scară largă în materia clauzelor abuzive, amenzi cuprinse între 2-5% din cifra de afaceri; dacă nu există informații disponibile privind cifra de afaceri, atunci amenda va fi între 200.000 de euro și două milioane de euro.
O amendă nouă este cea pentru neaducerea la îndeplinire a măsurilor rămase definitive prin hotărârile judecătoreşti - între 5.000 și 200.000 de lei.
Atenție! Guvernul a specificat expres că prevederile privind achitarea la jumătate a amenzilor în 15 zile nu se vor aplica în cazul acestor amenzi. Prin urmare, cuantumurile amenzilor din Legea privind clauzele abuzive nu vor putea fi micșorate de plata rapidă de către profesioniști a respectivelor amenzi.
De asemenea, în Legea o să apară o listă de criterii (exemplificativă) ce vor fi luate în considerare la stabilirea acestor sancțiuni:
a) natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării;
b) orice acțiune întreprinsă de profesionişti pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumatori;
c) orice încălcare anterioară săvârșită de profesionişti;
d) beneficiile financiare dobândite sau pierderile evitate de profesionişti datorită încălcării, dacă sunt disponibile datele relevante;
e) sancțiunile aplicate profesioniştilor pentru aceeași încălcare în alte state membre în cazurile transfrontaliere în care informațiile cu privire la astfel de sancțiuni sunt disponibile prin mecanismul instituit de Regulamentul (UE) 2017/2394;
f) orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstanțelor cazului.
O altă modificare importantă vizează acțiunile privind clauzele abuzive:
De asemenea, profesionistul va fi obligat să modifice toate contractele aflate în executare dacă instanța constată existența clauzelor abuzive în contract, dar și să publice pe site-ul propriu hotărârile judecătorești rămase definitive.
Totodată, aceste hotărâri vor fi publicate pe site-ul ANPC (cu ascunderea datelor personale, desigur) pentru ca toți cei interesați să aibă cunoștință de ele.
Atenție! Prevederile noii ordonanțe se aplică din 28 mai 2022.