Una dintre întrebările ridicate în cadrul webinarului a fost următoarea: dacă un specialist evaluator consideră că starea clădirilor este foarte bună, se poate prelungi durata normală, în condițiile în care această durată nu este încă terminată, dar evaluatorul specialist consideră că vor fi utilizate pe o perioada mai mare decât cea din HG nr. 1496/2008?
Notă: Prevederile legale la care ne raportăm în această discuție sunt prevăzute, pe de o parte, de Legea nr. 15/1994, precum și de HG nr. 1496/2008.
Adrian Popa-Bochiş, partener senior şi director operaţional Darian DRS: „Prelungirea acestor durate este subiectul unei decizii de management bazată pe o comisie tehnică de inventariere și/sau o opinie a unui expert independent.
(...) Da, și clădirilor care mai au încă durată sau imobilizărilor corporale care mai au încă durată de viață neconsumată li se poate modifica această durată de viață. Problema sau greutatea rezidă în faptul că amortizarea fiscală rămâne fiscală.
Adică noua amortizare nu este fiscală și va trebui să-ți ții evidență pe amortizarea fiscală; ai avut 100 de lei valoare de inventar la intrare, ai 10 ani durata de viață fiscală la intrare, amortizezi 10 lei pe an până când se termină cei 100 de lei și s-a terminat cu amortizarea fiscală; contabil vorbind, în VIII poți să-ți modifici durata de viață, îi faci și evaluarea, noua amortizare nu mai este fiscală.
Deci, din punct de vedere al impozitului pe profit, este neutră; nu îți impactează impozitul pe profit; ceea ce poate să-ți impacteze: dacă în anul VIII, când tu mai aveai 20 de lei în contabilitate, vii și spui că ai 50 de lei, dacă mai amortizeze pe doi ani ai în fiecare an 25 de lei amortizarea, în loc de 10 lei. S-ar putea să-ți omoare profitul, pe când dacă vii și spui că mai ai încă 10 ani durata rămasă amortizarea se raportează la întreaga durată”.