Pentru ca cei interesați să lucreze ca sezonieri în străinătate să poată găsi, în același loc, atât informații despre condițiile speciale de călătorie, ținând cont de pandemia de coronavirus ce e în plină desfășurare, cât și despre cadrul legal al muncii din mai multe țări europene, Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a publicat, acum ceva vreme, pe site-ul propriu o serie de ghiduri în acest sens.
Mai exact,
ghidurile de la MMPS vizează condițiile de intrare și de muncă din țări precum
Germania, Franța, Italia, Spania ori Regatul Unit al Marii Britanii. În plus, un al șaselea ghid permite celor interesați să afle care sunt condițiile în care ar putea ajunge să lucreze ca sezonier în alte state membre ale Uniunii Europene.
Astfel, cei ce vor să lucreze în străinătate pot afla, în primul rând, care sunt
condițiile de intrare pe teritoriul statelor amintite mai sus. Concret, din ghidurile MMPS se poate afla dacă se intră în aceste țări pe baza unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă sunt excepții de la unele reguli sau dacă trebuie îndeplinite condiții suplimentare.
Totodată, materialele concepute de minister conțin și
restricțiile ce se aplică, în prezent, în fiecare dintre țările amintite. Aici vorbim despre restricții de deplasare între regiunile unei țări, interdicții de circulație pe timpul nopții, limitări privind cumpărăturile sau obținerea de servicii etc.
Atenție! Dat fiind faptul că situația epidemiologică se poate schimba rapid, iar țările pot aplica sau elimina restricții, autoritățile recomandă celor interesați să lucreze în străinătate să se informeze de condițiile de călătorie chiar înainte de plecare, folosind surse precum
site-ul Ministerului Afacerilor Externe ori cele ale autorităților țării de destinație.
În plus, ghidurile MMPS prezintă
informații legate de contractele de muncă (dacă sunt sau nu standard), cum pot fi ele încheiate în țara de destinație a lucrătorului român ori care-i perioada pe care o poate acoperi un contract de muncă sezonieră.
De asemenea, documentele publicate de minister prezintă, dacă este aplicabil în respectiva țară, și
salariul minim în domeniile în care sunt angajați, de obicei, lucrători sezonieri. Pentru Germania, de exemplu, este prezentat salariul minim brut pe oră aplicabil de la începutul acestui an, de la mijlocul lui și de anul viitor.
Ghidurile mai conțin și alte informații utile sezonierilor, precum perioadele de preaviz (dacă e cazul), dacă se asigură, în mod obișnuit, cazare ori transport către sau de la locul de cazare la cel de muncă etc.
Suplimentar, în materialele informative sunt indicate autoritățile ce pot fi contactate în cazul în care apar probleme în relația angajator-salariat ori alte situații speciale.
Comentarii articol (0)