Printre localitățile propuse pentru organizarea acestor consulate se numără Creta (Grecia), Asunción (Paraguay), Indianapolis (Indiana, SUA), Belfast (Irlanda de Nord), Coventry, Cambridge sau Liverpool (Marea Britanie), Corsica, Toulouse sau Nisa (Franța), dar și Brisbane (Australia).
Criteriile care au stat la baza întocmirii acestei liste sunt următoarele:
- distanța față de cel mai apropiat consulat;
- dimensiunea comunității românești;
- volumul solicitărilor de servicii și asistență consulară formulate de cetățenii români din regiunile vizate; precum și
- restricțiile locale introduse pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care îngreunează accesul românilor la aceste servicii de care au nevoie.
În cazurile în care situația o va impune, MAE va avea în vedere inclusiv trimiterea unor delegații de la sediul central pentru a veni în sprijinul misiunilor și a compensa eventuale deficiențe logistice sau de personal de la fața locului.
Astfel, prin intermediul acestei activități se va putea procesa “o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă, obținere acte din România etc.”, conform comunicatului amintit.
Noua procedură de organizare a consulatelor itinerante prevede planificarea anuală a calendarului acestora în două etape succesive:
- Într-o primă etapă, la începutul fiecărui an, pe baza propunerilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, în urma semnalelor de interes primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, este elaborat Planul anual pentru organizarea consulatelor itinerante, într-o formă inițială care este ulterior lansată în consultare publică, timp de două săptămâni; și
- A doua etapă în care, pe baza eventualelor propuneri primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, planul este ajustat și completat, iar forma finală a acestuia, cuprinzând calendarul consulatelor itinerante, este comunicată public și transmisă în rândul comunităților de cetățeni români, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare și al paginilor de internet.
Demersul MAE de extindere a practicii de organizare a consulatelor itinerante vine în sprijinul cetățenilor români din afara țării, ca răspuns la semnalările acestora, ajutând astfel comunitățile românești din străinătate să aibă acces la asistență și servicii consulare de calitate, furnizate în condiții similare cu cele din spațiile de lucru obișnuite ale misiunilor, cât mai aproape de domiciliu sau reședință.
Atenție! Acesta este un plan al MAE lansat în consultare publică, urmând a se face, așa cum am menționat în cadrul articolului, demersuri de implementare efectivă a acestuia după primirea propunerilor de modificare și după definitivarea lui.
Comentarii articol (0)