Anul trecut, în starea de urgență, OUG nr. 62/2020 a permis ca adunările acționarilor să se poată desfășura în condiții speciale, respectiv să țină prin corespondență sau prin mijloace de comunicare directă la distanță (teleconferință, videoconferință, de exemplu) chiar dacă actul constitutiv al firmei interzice sau omite să prevadă posibilitatea asta.
OUG 62/2020 a adus o exceptare de la regula prezenței fizice obligatorii a asociaților și acționarilor, prevăzută în câteva rânduri în Legea societăților, atunci când se decide ca adunarea generală să se țină prin corespondență.
Doar că OUG nr. 62/2020 nu mai ajută societățile pe acțiuni cu numeroși acționari anul acesta, pentru că aplicarea sa a încetat la două luni după terminarea stării de urgență.
La acest moment, practic, cei care nu au nimic prevăzut în actul constitutiv referitor la modalitatea de a ține adunările prin mijloace de comunicare la distanță (chestiune permisă de Legea societăților, sub această condiție, de a fi prevăzută în actul constitutiv) ar avea nevoie de o altă intervenție legislativă din partea Guvernului pentru a putea organiza adunările în următoarea perioadă - necesare pentru aprobarea rezultatelor exercițiului financiar pe 2020, distribuirea de dividende, eventual ș.a.m.d.