Proiectul de Lege privind fondurile de pensii administrate privat introduce pilonul al II-lea de pensii ºi promoveazã principii precum obligativitatea participãrii la noul sistem, egalitatea de tratament pentru toþi participanþii, contributivitatea, capitalizarea ºi investirea activelor în mod prudenþial ºi eficient, precum ºi garantarea solvabilitãþii fondurilor de pensii administrate privat.
Guvernul a adoptat, în ºedinþa din data de 3 iunie 2004,
Proiectul de Lege privind fondurile de pensii administrate privat. Sistemul de pensii are urmãtoarele componente:
- componentã obligatorie redistributivã, administratã public (pilonul I), cadrul juridic fiind constituit prin Legea nr. 90/2000 privind sistemul public de pensii ºi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare;
- componentã obligatorie, bazatã pe capitalizare, administratã privat (pilonul II), cadrul urmând sã fie reglementat, dupã promulgare, prin legea privind fondurile de pensii administrate privat
- componentã facultativã, bazatã pe capitalizare, de asemenea administratã privat (pilonul III), cadrul juridic fiind conturat prin proiectul de lege privind pensiile ocupaþionale.
Proiectul de Lege privind fondurile de pensii administrate privat introduce pilonul al II-lea de pensii ºi promoveazã principii precum obligativitatea participãrii la noul sistem, egalitatea de tratament pentru toþi participanþii, contributivitatea, capitalizarea ºi investirea activelor în mod prudenþial ºi eficient, precum ºi garantarea solvabilitãþii fondurilor de pensii administrate privat.
Proiectul de Lege reglementeazã înfiinþarea, organizarea, administrarea ºi supravegherea prudenþialã a sistemului fondurilor de pensii administrate privat, atribuþiile Comisiei de Supraveghere a Fondurilor de Pensii, organizarea ºi administrarea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat, precum ºi coordonarea activitãþii altor entitãþi implicate în domeniu.
Scopul noului sistem îl constituie asigurarea unei pensii private, distinctã ºi care suplimenteazã pensia acordatã de sistemul public, pe baza colectãrii ºi investirii, în interesul participanþilor, a unei pãrþi din contribuþia individualã de asigurãri sociale.
Administratorul primeºte contribuþiile participanþilor, gestioneazã ºi investeºte resursele financiare ale fondului de pensii administrate privat, calculeazã ºi plãteºte pensiile private.
Consiliul de Coordonare - organul de reprezentare al participanþilor la fondul de pensii administrat privat, în relaþia cu administratorul, este ales dintre participanþii fondului ºi are competenþa de a negocia ºi semna în numele participanþilor contractul de administrare.
Administratorul unui fond de pensii administrat privat este societatea comercialã pe acþiuni care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondului, calculul ºi plata pensiilor administrate privat. Administrarea fondului se realizeazã în schimbul unui comision, suportat de cãtre participanþi. Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii reprezintã echivalentul în lei al sumei de 20 milioane euro.
Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii, autoritate administrativã autonomã, cu personalitate juridicã, aflatã sub controlul Parlamentului, îºi exercitã autoritatea pe întregul teritoriu al României, funcþioneazã în conformitate cu prevederile legii ºi este desemnatã pentru controlul ºi reglementarea domeniului. Comisia autorizeazã funcþionarea fondului de pensii pe baza cererii administratului.
Aceastã Comisie se înfiinþeazã în termen de 30 zile de la începerea colectãrii contribuþiilor la fondurile de pensii, prin desprinderea din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor a departamentului specializat în supravegherea pensiilor ocupaþionale. Pânã la data înfiinþãrii Comisiei, toate atribuþiile sunt exercitate de cãtre departamentul specializat în supravegherea pensiilor ocupaþionale, din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
Participarea la acest tip de fond de pensii este:
- obligatorie pentru persoanele în vârstã de pânã la 35 de ani, nou intrate pe piaþa forþei de muncã;
- facultativã pentru celelalte categorii de persoane, în vârstã de pânã la 45 de ani, care sunt deja asigurate ºi contribuie la sistemul public de pensii.
Aderarea este individualã, pe baza unui act încheiat între participant ºi administrator. Transferul participanþilor cãtre alte fonduri de acelaºi tip este permis, în condiþiile legii.
Contribuþia la un fond de pensii administrat privat este parte din contribuþia individualã de asigurãri sociale la sistemul public de pensii, ºi urmeazã regimul de deductibilitate al acesteia, neimpozabilã. Baza de calcul a contribuþiei este plafonatã, în condiþiile legii.
La momentul începerii activitãþii de colectare va fi luat în calcul un cuantum al contribuþiei în cotã de 2% aplicatã asupra bazei de calcul, pentru ca în termen de 8 ani de la începerea colectãrii, cota de contribuþie sã se majoreze la 6%, cu o creºtere de 0,5% pe an, începând cu data de 1 ianuarie a fiecãrui an.
Activele personale sunt proprietatea participanþilor ºi sunt insesizabile.
Investiþiile fondurilor au la bazã principii prudenþiale, legea nominalizând clasele de active permise, considerate mai sigure ºi limitate procentual, prevãzând interdicþii de înstrãinare a activelor, precum ºi obligativitatea adaptãrii politicii investiþionale la condiþiile pieþei.
Garantarea noului sistem de pensii administrate privat se va realiza prin reguli de rentabilitate clare ºi prudente, precum ºi:
- constituirea de cãtre administrator a unui fond de rezervã de cal puþin 25% din capitalul social, care sã asigure rata rentabilitãþii fondului pânã la nivelul ratei minime de rentabilitate, precum ºi compensarea drepturilor participanþilor, beneficiarilor ºi supravieþuitorilor în caz de neexecutare sau executare necorespunzãtoare a obligaþiilor administratorului ce rezultã din contractul de administrare.
- înfiinþarea unui fond de garantare, constituit din fondurile proprii ale administratorilor ºi din profitul rezultat din investirea acestora. Organizarea, funcþionarea ºi administrarea Fondului de garantare se vor stabili prin lege.
Dreptul la pensia privatã se deschide la îndeplinirea condiþiilor de pensionare pentru limitã de vârstã în sistemul public, prestaþia fiind constituitã dintr-o pensie privatã sau o platã unicã, dupã caz.
Termenul preconizat pentru intrarea în vigoare a proiectului de Lege este 1 iulie 2006.
La capitolul „dispoziþii tranzitorii ºi finale” se prevede cã în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, prin departamentul specializat, emite norme în aplicarea legii, cu consultarea Comisiei Naþionale a Valorilor Mobiliare, Bãncii Naþionale a României, Ministerului Finanþelor Publice, Casei Naþionale de Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, altor instituþii competente, dupã caz.
Tot în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a legii, Guvernul elaboreazã proiectul legii privind organizarea, funcþionarea ºi administrarea Fondului de Garantare a Pensiilor.
În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi vor fi reglementate prin altã lege modul de autorizare, organizare ºi funcþionare a furnizorului de pensii, categoriile de pensii administrate privat, stabilirea ºi modul de acordare a acestora, precum ºi competenþele Comisiei în acest domeniu.
Dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, pot avea calitatea de administrator, în sensul legii, ºi instituþiile care funcþioneazã legal ca administrator pe piaþa fondurilor private de pensii într-un stat membru al Uniunii Europene sau aparþinând Spaþiului Economic European. De la aceeaºi datã, sunt exceptate de la cerinþele de autorizare prevãzute de lege, sucursalele instituþiilor mai-sus menþionate.
Dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, pot avea calitatea de depozitar, în sensul acestei legi, ºi instituþiile de credit cu sediul social pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau aparþinând Spaþiului Economic European. Sunt exceptate de la cerinþa avizãrii de cãtre Comisie, sucursalele instituþiilor de credit menþionate anterior care au fost supuse unei cerinþe similare în acel stat.
Proiectul propune sancþiuni civile, contravenþionale sau penale, pentru încãlcarea dispoziþiilor legii.
Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere ºi adoptare.
Comentarii articol (0)