Vineri intră în vigoare mai multe modificări la Legea nr. 129/2019, aduse de Legea nr. 101/2020. Pe lângă întoarcerea declarației anuale privind beneficiarii reali, noua lege scurtează lista situațiilor în care trebuie să fie transmis la Oficiu raportul privind tranzacțiile suspecte. Lista se va rezuma, din 30 aprilie la următoarele două mari categorii de situații:
- bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni sau au legătură cu finanțarea terorismului sau
- informațiile pe care entitatea raportoare le deține pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi.
Până acum, legea prevedea, în afară de situațiile de mai sus, care au rămas nemodificate, că raportul trebuie transmis și atunci când persoana sau împuternicitul/ reprezentantul/ mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi, precum și în orice alte situații sau cu privire la elemente care sunt de natură să ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivația tranzacției, cum ar fi existența unor anomalii față de profilul clientului, precum și atunci când există indicii că datele deținute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar clientul refuză să le actualizeze ori oferă explicații care nu sunt plauzibile.
Entitățile raportoare, adică cele indicate în articolul 5 din lege (cum sunt avocații, notarii, contabilii, de exemplu), trebuie să raporteze Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) orice tranzacții suspecte (adică acele tranzacții care ar putea prezenta riscuri ridicate de spălare de bani sau de finanțare a terorismului) făcute prin intermediul lor. Excepțional, există anumite situații în care anumite entități raportoare pot să scape de obligația de a raporta anumite informații - de exemplu, avocații pot să nu sesizeze Oficiul, dacă informațiile primite de la client au legătură cu pregătirea apărării într-o procedură judiciară.
Entitățile raportoare transmit, de îndată, ONPCSB raportul pentru tranzacții suspecte înainte de efectuarea oricărei tranzacții aferente clientului care are legătură cu suspiciunea raportată, potrivit cerințelor Legii 129. Tranzacția nu se efectuează până la expirarea unui termen de 24 de ore de la momentul înregistrării, iar dacă Oficiul nu dispune suspendarea efectuării tranzacției în termenul acesta, entitatea raportoare poate efectua tranzacția.
Cei care nu transmit aceste rapoarte pot fi sancționați, conform legii, cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei.