ACCES GRATUIT
Doar 10% dintre consumatori și-au schimbat furnizorul de curent. Iată ce ar fi bine să faci până la sfârșitul lunii iunie
Numai 10% dintre consumatori și-au schimbat furnizorul de curent în urma liberalizării pieței de energie electrică, potrivit unei declarații recente a ministrului energiei, cu toate că termenul pentru a semna un nou contract de furnizare de electricitate, mai avantajos, este 30 iunie. Încheierea unui contract pe piaṭa concurenţială cu orice furnizor licenṭiat reprezintă un drept, nu o obligație a consumatorilor, însă, cei care nu decid până la termenul stabilit înseamnă că doresc serviciul universal, care, de principiu, e mai scump.
Articolul continuă mai jos
În acest context,
consumatorii au timp, până la finalul lunii iunie, pentru a se informa și a decide cu ce furnizor semnează contractul la energie electrică. Însă, deși au mai rămas mai puțin de două luni, un procent infim de consumatori a făcut demersurile pentru a-și alege furnizorul de curent pe piața liberă.
„
Cred că un procent de 10 la sută, nu mulți. Este o inerție foarte mare a noastră, a românilor, în a trece, în a face așa, o schimbare. Și sunt convins că se va întâmpla - ca să fie iar un buluc, așa, spre sfârșitul lunii iunie, când ne vom trezi și vom dori să trecem mai repede”, a declarat recent Virgil Popescu, ministrul energiei,
pentru Digi24.
Deși
semnarea unui nou contract de furnizare de energie electrică, pe piața liberă, se poate face foarte simplu,
chiar și online, fără a sta la cozi, acest lucru nu i-a determinat pe români să se informeze și să își schimbe furnizorul de curent.
„
Evident că nu mai trebuie să te duci la coadă, poți să trimiți acum și prin e-mail. Dar nu mulți au trecut” la piața liberă, a mai adăugat Virgil Popescu.
Concret, consumatorii trebuie să fi primit deja, de la furnizorul actual, oferta cea mai avantajoasă, precum și reducerea comercială acordată, cu mențiunea perioadei de aplicare. Dacă, la sfârșitul perioadei în care se pot decide (30 iunie 2021), consumatorii nu aleg să treacă în piața concurențială, aceștia vor pierde reducerea aplicată până atunci și vor beneficia, în continuare, de serviciul universal, care, de principiu, e mai scump.
Pentru
încheierea unui nou contract de furnizare a energiei electrice, demers care e gratuit și nu implică vreun risc de deconectare ori modificări de ordin tehnic, consumatorii pot lua legătura cu orice furnizor de energie electrică, pot alege oferta cea mai convenabilă sau pot decide în funcție de documentele pe care ar trebui să le fi primit deja de la furnizorul actual (informarea privind procesul de liberalizare, precum și formularul de selecție ofertă).
Reamintim că termenul până la care pot fi încheiate contracte de energie electrică pe piața concurențială, care inițial s-ar fi împlinit în luna ianuarie, a fost prelungit, la începutul anului, cu încă cinci luni, până pe 30 iunie, de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Pentru a putea compara ofertele furnizorilor, consumatorii pot accesa comparatorul de oferte de
pe portalul ANRE, precum și cel de
pe site-ul Consiliului Concurenței.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)