România este poziþionatã în primele 10 locuri din lume ca dinamicã de creºtere a sectorului IT&C, potrivit studiului global anual World Information Technology and Services Alliance, furnizat de Asociaþia pentru Tehnologia Informaþiei ºi Comunicaþiilor din România (ATIC).
Conform studiului, sectoarele care vor continua sã se dezvolte cu ritmuri mari în anii urmãtori sunt cele de software ºi servicii, chiar dacã sectorul de hardware este oarecum saturat. Dacã în 2005 piaþa de software ºi servicii se situa în jurul a 200 milioane dolari, iar cea de hardware la peste 600 milioane dolari, pentru 2009 estimãrile studiilor de specialitate aratã creºteri de pânã la 600 milioane dolari pe software ºi servicii ºi pânã la un nivel de aproximativ 700 de milioane de dolari pentru sectorul de hardware.
În perioada 2003-2005, toate segmentele de piaþã IT din România au avut o creºtere rapidã.
Potrivit studiului, ca multe þãri din regiune, România este încã afectatã de diviziunea digitalã (Digital Divide). Accesibilitatea IT, alfabetizarea digitalã ºi disponibilitatea de conþinut adecvat sunt încã problematice în România, deºi este încurajator rãspunsul pieþei.
Potrivit ATIC, învãþãmântul românesc din IT&C este apreciat ca unul dintre cele mai bune din lume, cu peste 5.000 absolvenþi intrând pe piaþa forþei de muncã în fiecare an. Cunoscuta firmã Brainbench situeazã România pe primul loc în Europa ca numãr de programatori calificaþi.
De asemenea, în România, existã în prezent peste 8.000 firme de software ºi servicii IT. Deºi cele mai multe sunt mici, a început un proces de concentrare ºi achiziþii de câþiva ani iar apropiata intrare în UE va accelera acest proces. Centre mari de servicii ºi dezvoltare software au fost create de multinaþionale ca Alcatel, Siemens, Oracle, Infineon ºi recent Microsoft.
Potrivit ATIC, piaþa de telecomunicaþii a avut o evoluþie similarã în România. Dacã în 1989 România avea o ratã de penetrare a liniilor telefonice de 10 la sutã, acum, dupã mari investiþii private ºi liberalizarea pieþei de telecomunicaþii, rata de penetrare a telefoniei fixe a depãºit 22 la sutã, iar cea mobilã 55 la sutã.
De asemenea, penetrarea pe internet este ºi ea explozivã, în prezent existând deja 980 de furnizori operaþionali de internet. Aceºtia au raportat în 2005 un numãr total de conexiuni de acces la internet de 1,8 milioane, balanþa înclinând spre accesul în bandã largã, care a atins 41 la sutã din total, cu o creºtere în 2005 de 96 la sutã faþã de 2004.
Comentarii articol (0)