Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
A treia doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță: Nu va fi revaccinată toată populația, ci doar cei cu răspuns imun scăzutÎn cazul în care se va pune problema unei a treia doze de vaccin, foarte probabil nu va fi revaccinată toată populația, ci numai acele persoane care au avut un răspuns imunitar slab după schema completă de vaccinare, a declarat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. El a precizat că datele existente arată că la 6 sau chiar 8 luni de la vaccinare, se menține eficiența vaccinurilor existente și deocamdată, la nivel internațional, nu este luată o decizie în privința administării unei a treia doze.
„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% - 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate.
În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (...) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neaparat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a a declarat Valeriu Gheorghiță.
Maraton de vaccinare pentru copii de 1 iunie. Gheorghiță: Dacă vom avea autorizarea și pentru cei de 12-15 ani îi avem în plan și pe eiCoordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, că în zilele de 31 mai și 1 iunie va fi organizat un maraton de vaccinare pentru copii.
În perspectiva autorizării vaccinului produs de compania Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, se lucrează cu ajutorul STS la optimizarea platformei care să permită programarea copiilor prin contul părinților, a spus Gheorghiță.
"Intenționăm să organizăm în perioada 31 mai-1 iunie, pentru că este Ziua internațională a copilului, un maraton la nivel național pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 16-18 ani, însă dacă până la acel moment vom avea și autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani avem în plan această activitate de vaccinare", a declarat Valeriu Gheorghiță.
Acesta a precizat că persoanele sub 18 ani se vor putea prezenta la vaccinare însoțiți de aparținători.
UE și SUA suspendă temporar măsurile privind tarifele vamaleUniunea Europeană şi Statele Unite au decis să suspende temporar măsurile aflate în centrul disputei tarifelor vamale suplimentare la oţel și vor începe discuţiile pe tema tarifelor impuse de fostul preşedinte Donald Trump, scrie Mediafax, preluând CNBC.
Reprezentanţii comerciali americani şi europeni au anunțat luni, într-o declaraţie comună, că sunt în căutarea „unor soluţii înainte de sfârşitul anului”, care să abordeze supracapacitatea din sectorul siderurgic.
Această problemă a influenţat relaţiile transatlantice mai bine de doi ani. Statele Unite au impus un tarif de 25% pentru oţelul european şi 10% pentru aluminiu în iunie 2018, din motive de securitate naţională.
UE a contestat această decizie şi, după mai multe încercări eşuate de a ajunge la un acord cu administraţia Trump, blocul s-a adresat Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a impus represalii pentru produse în valoare de până la 6,4 miliarde de euro (7,78 miliarde de dolari) din exporturile SUA. Produsele vizate de UE includ whisky bourbon, motocicletele Harley Davidson, blugii Levi Strauss, untul de arahide, sucul de portocale.
Din această sumă, UE a vizat mai întâi exporturi de 2,8 miliarde de euro şi a declarat că va aplica restul de 3,6 miliarde de euro trei ani mai târziu sau după un rezultat la OMC. Se aştepta ca această a doua tranşă de tarife să intre în vigoare luna viitoare.
Comentarii articol (0)