Adeverința medicală fusese emisă de medicul de familie și atesta că “se recomandă scutire medicală de la purtarea măști de protecție, pentru a-i servi la dosar”, într-o primă versiune a documentului, și că „se recomandă scutirea purtării de mască pe nas și gură, pentru a-i servi la serviciul control poliție și la locul de muncă”, într-o a doua variantă, obținută chiar în ziua incidentului.
În aceste condiții, persoana ce nu a putut intra în magazin a sesizat CNCD, considerând că a fost discriminată și pusă „într-o situaţie umilitoare, față de alte persoane”. În plus, persoana susţinea că a intrat în același magazin cu câteva săptămâni înainte și nu a întâmpinat astfel de probleme.
Analiza pe care a făcut-o CNCD pentru a spune dacă era vorba despre o discriminare sau nu trebuia să stabilească “dacă prin tratamentul aplicat petentului i s-a încălcat un drept recunoscut de lege, în baza unui criteriu interzis, fără o justificare obiectivă, comparativ cu alte persoane aflate pe poziţie de egalitate”, după cum apare în motivarea hotărârii.
Datele luate în calcul de CNCD sunt următoarele:
- în contextul epidemiologic actual, autoritățile au stabilit mai multe măsuri de sănătate publică, inclusiv purtarea obligatorie a măștii de protecție și recomandarea de distanțare fizică;
- persoana care voia să intre în magazin avea o adeverință, primită de la medicul de familie, în care se recomandă scutirea de la portul măștii; și
- că, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății (MS) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 874/81/2020, sunt stabilite mai multe excepții de la portul obligatoriu al măștii, printre care și una pentru cei ce suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare.
De asemenea, adeverința nu a fost emisă, așa cum stabilește Ordinul MS și MAI nr. 874/81/2020, de medicul de medicina muncii, în urma unei evaluări a riscului, ci de către cel de familie. Mai multe detalii despre excepțiile de la portul măștii și despre faptul că doar medicul de medicina muncii poate scuti o persoană de purtarea măștii faciale se pot găsi în acest material.
De aceea, CNCD “constată că aceste adeverințe medicale au un regim special, ele servesc în anumite împrejurări, acestea neavând caracter general și neputând fi folosite într-un magazin retail aglomerat, în care este aproape imposibil să păstrezi distanța recomandată de lege”.
Prin urmare, “aspectele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale discriminării, măsura este justificată de evoluția pandemiei și se aplică tuturor, angajați, clienți și vizitatori”, a concluzionat CNCD.
Comentarii articol (3)