În cadrul unei recente conferințe organizate de avocatnet.ro cu tema politicilor de beneficii salariale/extrasalariale și adaptării acestora la contextul actual, specialiștii au subliniat mai multe aspecte legate de conținutul acestor politici la nivelul firmei.
Politicile de beneficii ar trebui să includă toate aspectele ce țin de acestea, de la scopul acordării lor, inclusiv să stabilească definiții clare, la categoriile de beneficii și criteriile și condițiile de acordare, dacă și cum pot fi cumulate, în cazul în care vorbim de mai multe tipuri de beneficii și, mai ales, procedura de acordare.
Discuția s-a așezat însă și pe un subiect ceva mai delicat - ce se întâmplă în cazul sancțiunilor disciplinare? Unui angajat care a fost sancționat discplinar ar trebui să-i fie sistate beneficiile extrasalariale? Aici ar putea fi însă vorba de o dublă sancționare, chestiune care contravine regulilor privind răspunderea disciplinară.
„În cazul sancțiunii disciplinare, e un subiect foarte delicat, pentru că ar putea să fie interpretată - sistarea anumitor beneficii - ca fiind o dublă sancționare. Pentru o faptă poate să fie aplicată o singură sancțiune disciplinară. Iar amenzile disciplinare sunt interzise. O asemenea decizie (sistarea beneficiilor în contextul unei sancționări disciplinare - n.red.) ar trebui să fie cântărită cu foarte multă atenție”, a explicat în cadrul conferinței Ana-Maria Vlasceanu - Avocat Senior, Reff & Asociații | Deloitte Legal.
Articolul 249 din Codul muncii stabilește fix cele două chestiuni subliniate de avocată în cadrul webinarului:
„(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeași abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancțiune”.
Util: 10 aspecte privind disciplina muncii și aplicarea sancțiunilor disciplinare
În plus, Codul muncii prevede destul de clar care sunt tipurile de sancțiuni disciplinare care pot fi aplicate:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.