„Într-un incident în care am fost atacată de 4 adulți pe care îi avertizasem că am asupra mea spray cu piper, am descărcat spray-ul în scop de autoapărare. Incidentul s-a soldat cu spitalizarea lor şi a mea. Am plângere la poliție împotriva agresorilor, unde am depus şi expertiza mea medico-legală şi filmul de pe telefon care arată momentul în care ei s-au repezit la bătaie împotriva mea şi mi-au tâlhărit şi telefonul, returnat apoi în prezenţa poliției. Poliția nu mi-a dat niciun răspuns legat de anchetă, dar m-a amendat pe mine cu 1.000 lei pentru folosirea spray-ului cu piper. Incidentul a avut loc în decembrie 2019. Este legal că am folosit spray cu piper (avertizat) în scop de autoprotecţie, după câte ştiu, deci este un abuz ca am fost amendată?”, a scris cititoarea pe forum.
Am adresat IGPR o întrebare pentru a afla care sunt condiţiile în care o persoană fizică poate fi amendată pentru folosirea unui spray cu piper, iar răspunsul instituţiei este următorul: „prevederile articolului 2 punctul 4 din Legea 61/1991 republicată, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, prevede sancționarea contravențională pentru aruncarea asupra unei persoane, construcții sau asupra unui mijloc de transport cu (…) substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant(…), dacă nu s-au produs vătămări ale integrității corporale sau sănătății, ori pagube materiale”.Astfel, înţelegem că folosirea fără motiv a unui spray cu piper este sancţionabilă, însă în situaţia menţionată de cititoarea noastră era vorba de legitimă apărare, în urma atacului confruntându-se cu vătămări corporale atestate prin expertiză medico-legală.
De asemenea, şi amenda primită pare disproporţională deoarece, tot Legea 61/1991, prevede pentru faptele menţionate în răspunsul IGPR o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei. Valori mai mari, respectiv între 1.000 şi 3.000 lei sunt prevăzute pentru folosirea acestor spray-uri în incinta unei instituţii de învăţământ, de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.
„Nu am contestat amenda la timp pentru că a început pandemia. Dacă mi se pune poprire pentru achitarea ei, o mai pot contesta atunci sau ce demers juridic îmi rămâne de făcut?”, este cea de-a doua întrebare adresată de cititoare specialiştilor de pe forumului avocatnet.ro.
Răspunsul a venit din partea avocatului Răzvan Pătraşcu: „Dacă nu aţi contestat amenda în termenul legal, nu mai există altă cale acum”.Potrivit regimului juridic al contravenţiilor, contestarea unei amenzi se face în termen de 15 zile de când procesul-verbal de contravenţie a fost înmânat sau comunicat.
Ce prevede Codul penal despre portul şi folosirea spray-urilor iritant lacrimogene
Cei care poartă spray-uri iritant lacrimogene sau cu efect paralizant asupra lor trebuie să mai ştie că sunt prevăzute în Codul penal amenzi penale sau pedepse cu închisoare pentru purtarea sau folosirea, fără drept, a acestor substanţe.
Purtarea, fără drept, în cadrul adunărilor publice, manifestărilor cultural-sportive, în locurile de distracţie ori agrement sau în mijloacele de transport în comun a substanţelor iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală, iar folosirea acestor spray-uri în condiţiile menţionate anterior se pedepseşte cu închisoare de la şase la 12 luni sau cu amendă penală.
O pedeapsă cu închisoare, de la unul la trei ani sau cu amendă, este prevăzută şi pentru cei care poarte, fără drept, aceste spray-uri în sediul autorităţilor şi instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spațiile rezervate desfășurării procesului electoral.
Comentarii articol (9)