Luna iunie 2021 aduce termene și obligații de raportare importante pentru companii. Printre altele, avem termenul-limită pentru conectarea caselor de marcat la sistemul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru marii contribuabili, termenul-limită pentru depunerea, în 2021, a cererii unice de plată de către fermieri, termenul-limită pentru depunerea chestionarului de rezidență fiscală de către firmele străine, termenul de luare a măsurilor pentru distrugerea ambroziei, o nouă etapă de relaxare pentru firme și persoane fizice și altele. Iată, concret și în detaliu, la ce aspecte trebuie să fii atent în săptămânile următoare.
1. Începutul lunii iunie aduce o nouă etapă de relaxare pentru firme și persoanele fizice. Vorbim, printre altele, despre creșterea numărului de participanți la diverse activități de divertisment, posibilitatea de a organiza evenimente private, precum nunți sau botezuri, dar și despre redeschiderea piscinelor interioare sau a cluburilor și discotecilor.
2. Anumite ajutoare de stat se acordă numai până la sfârșitul lunii iunie, cu solicitarea lor efectivă în iulie, în cazul în care nu vor fi prelungite de Guvern. Este vorba despre șomajul tehnic subvenționat, decontarea parțială a salariilor sezonierilor angajați, decontarea parțială a remunerațiilor zilierilor din domeniile cu restricții, dar și despre indemnizațiile pentru PFA-urile cu activitate întreruptă sau redusă, toate disponibile până la 30 iunie.
3. Firmele și persoanele fizice trebuie să ia măsuri pentru stârpirea ambroziei până la finalul lunii, pentru că din iulie încep controalele autorităților. Până la 5 iunie, are loc trimiterea somațiilor către proprietarii, persoane fizice și juridice, de terenuri infestate, care au timp, astfel, până pe 30 iunie, să ia măsuri pentru distrugerea ambroziei. Ulterior, după această dată, vor urma controalele din partea autorităților locale, pentru a vedea cine s-a conformat și cine nu.
4. Starea de alertă se aplică până pe 11 iunie, dar sigur va fi prelungită, din moment ce Guvernul are un plan de măsuri de relaxare ce cuprinde cel puțin lunile de vară. Astfel, pe lângă etapele de relaxare din 15 mai și 1 iunie, autoritățile au în vedere și alte etape de relaxare. În acest sens, cu condiția atingerii obiectivelor campaniei de vaccinare și în funcție de noile cazuri de infectare, următoarele etape de relaxare sunt propuse pentru 1 iulie și 1 august.
5. 11 iunie este ultima zi pentru depunerea, în 2021, a cererii unice de plată de către fermieri. Deși fermierii români au putut depune cererile unice de plată pentru anul 2021 până pe 17 mai, fără penalizări, aceste cereri pot fi depuse și după data de 17 mai 2021. Mai exact, documentele pot fi transmise autorităților în termen de 25 de zile calendaristice de la data amintită, adică până pe 11 iunie 2021, dar se aplică o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare la sumele la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 17 mai 2021.
6. Angajatorii trebuie să le dea liber salariaților cu ocazia Rusaliilor. Cele două zile de Rusalii pică duminică și luni, în zilele de 20 și 21 iunie, acestea fiind libere legale care trebuie acordate salariaților în 2021, conform Codului muncii. Cei care trebuie să lucreze în acele zile vor primi, în schimb, compensații legale.
7. Pe 21 iunie ar trebui operaționalizată mutarea soluționării contestațiilor de la ANAF la Ministerul Finanțelor (MF). Mai precis, începând cu 21 iunie 2021, contestațiile făcute de firme și persoanele fizice în legătură cu creanțele și actele fiscale vor fi soluționate de MF. Cu toate acestea, HG-ul cu măsurile operaționale încă n-a fost adoptat și oficializat.
8. 29 iunie este ultima zi în care se mai aplică scutirea de impozit specific pentru anul 2021. Din 30 iunie „începe”, de fapt, anul, din punct de vedere al impozitării specifice, dacă nu se prelungește măsura stabilită prin OUG.
9. 30 iunie este termenul-limită pentru conectarea caselor de marcat la sistemul ANAF pentru marii contribuabili. Astfel, conform calendarului publicat de ANAF, legarea caselor de marcat la sistemul de monitorizare al ANAF se face, pentru contribuabilii mari, între 31 martie și 30 iunie 2021. De asemenea, firmele mari care au case de marcat (tot cu jurnal electronic) instalate în zone fără acces la internet (și care nu se pot conecta la sistem) trebuie să trimită Fiscului,
până pe 30 iunie, o declarație pe propria răspundere, pentru a anunța că vor funcționa mai departe offline. Reamintim că, după o lună și jumătate de la startul conectării caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul de monitorizare al ANAF,
aproximativ 25.000 de aparate au fost legate la sistemul ANAF, dintre care doar 16.000 ale marilor contribuabili.
10. Raportările contabile la 30 iunie nu vor mai viza microfirmele, începând din acest an. Asta înseamnă că microîntreprinderile sunt acum scutite de bilanțurile semestriale. Cu toate acestea, regulile pentru întocmirea și transmiterea bilanțurilor semestriale la 30 iunie 2021 încă n-au apărut în dezbatere la MF, sub formă de proiect de ordin.
11. 30 iunie este ultima zi pentru depunerea chestionarului de rezidență fiscală de către firmele străine. Pentru stabilirea rezidenței fiscale, firmele străine folosesc, alături de prevederile Codului fiscal, un nou chestionar care trebuie depus până pe 30 iunie 2021. Firmele străine ar trebui să se informeze deja despre
chestionarul nou pentru stabilirea rezidenței fiscale și despre actele care trebuie depuse odată cu formularul amintit.