Deoarece domeniul nu este foarte bine reglementat, iar oamenii nu au, în prezent, multe soluții la dispoziție, ministrul mediului a anunțat azi că, destul de curând, cei ce-și construiesc sau renovează casa vor putea duce deșeurile provenite din aceste activități la centre specializate în colectarea lor.
În prezent, potrivit
Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, firmele de construcții au obligația de a sorta, reutiliza, recicla și, în cele din urmă, elimina deșeurile de pe șantierele de construcții. Firmele ce aruncă la întâmplare deșeuri riscă
amenzi de până la 30.000 de lei și confiscarea mașinii folosite la transportul acestora.
Pe de altă parte însă, cei care fac lucrări de construire sau demolări
în regie proprie trebuie să apeleze, pentru a scăpa de deșeurile provenite din aceste activități, fie la
serviciile firmelor de salubritate ce activează în zonă, fie la alte firme specializate din domeniu.
Amenzile pentru persoanele fizice care abandonează deșeurile din construcții sunt cuprinse între
3.000 și 6.000 de lei. Suplimentar, atât firmele, cât și persoanele fizice amendate vor fi obligate să ia deșeurile,
să curețe terenul pe care le-au aruncat și apoi să le elimine legal.
În acest context, Tánczos Barna, ministrul mediului, a declarat azi, citat de
agerpres.ro, că, în fiecare localitate,
se vor amenaja locuri speciale, unde cei ce-și construiesc sau renovează casa să ducă deşeurile rezultate.
Centrele de colectare a deșeurilor din construcții ar urma să apară în toate localitățile mai mari din ţară, iar în cazul celor mai mici, se va înființa un centru de colectare ce va deservi mai multe localităţi învecinate, astfel încât locuitorii acestora să nu facă mai mult de un sfert de oră până la ele.
„Nu am cuvinte de laudă la adresa celor care ar trebui să gestioneze aceste deşeuri sau la adresa celor care generează aceste deşeuri. Nici măcar la adresa ministerului. Este un domeniu care nu este reglementat suficient de clar, care duce lipsă de logistică, de platforme unde să fie duse aceste deşeuri şi duce lipsă de capacităţi de reciclare, de reintroducere în circuitul economic”, a declarat Tánczos Barna.
El a spus că lipsa unor soluții în acest sens face ca oamenii să fie tentați, în ciuda amenzilor mari, să lase deșeuri provenite din construcții în spații neamenajate în acest sens, cum sunt zonele de la marginea localităților sau drumurilor.
În plus, viitoarele centre de colectare a deșeurilor rezultate din activități de construire vor trebui să aibă, potrivit ministrului mediului, și
“capacităţi de reciclare”.
Platformele unde vor putea fi duse deșeurile provenite din construcții vor fi construite cu bani din bugetul Planului Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Mai multe detalii despre PNRR se pot găsi
aici.
“Am prevăzut în PNRR o linie specială de finanţare pentru aceste platforme de depozitare, care nu vor fi doar pentru deşeurile din construcţii, dar este unul dintre cele mai importante elemente care ar fi rezolvate prin aceste platforme, care vor fi finanţate de PNRR şi Administrația Fondului pentru Mediu (AFM)”, a spus ministrul.
“Probabil în cursul verii o să apară anunţul pentru finanţarea acestor platforme, pregătit de AFM, o să însemne un contract de finanţare către autorităţile publice locale, după care, implementare prin AFM şi PNRR. Teoretic, putem începe înainte de aprobarea PNRR”, a mai adăugat Tánczos Barna.
Autoritățile de mediu au în plan, de asemenea, un proiect de lege care vizează
reglementarea gestionării deșeurilor din construcții și demolări printr-o lege specială.
Comentarii articol (1)