ACCES PREMIUM
De ce premium?
Excluderea din sfera TVA a sumelor achitate în contextul unui contract de tranzacţie poate fi obţinută pe cale administrativă
Anularea unei decizii de impunere privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) colectată suplimentar, aferentă unui preț încasat în baza unui contract de tranzacție prin care părțile au urmărit să stingă un litigiu în curs, preț încadrat, de organele fiscale, ca fiind contravaloarea unei prestări de servicii, reprezintă un caz de soluționare favorabilă obținut de către specialiștii de la Biriș Goran în cadrul etapei contestației administrative. Astfel, cazul nu a ajuns în instanță, însă decizia a fost dată în contextul particular al speței analizate și nu poate fi considerată, în acest sens, aplicabilă oricărei spețe similare.
Articolul continuă mai jos
Potrivit
analizei de caz realizate de către Sorin Biban (Senior Tax Manager) și Alin Lazăr (Tax Manager), ambii specialiști în cadrul
Biriș Goran,
casa de avocatură a reușit, astfel,
să obțină o soluție favorabilă în cadrul procedurii administrative, fără a se ajunge la proces.
Este vorba de anularea unei decizii de impunere emise, în urma unei inspecții fiscale, de către organele abilitate în acest sens, decizie
prin care se stabilise TVA suplimentar cu privire la prețul plătit în baza unui contract de tranzacție prin care părțile au avut în vedere stingerea unui litigiu în curs, prin concesii și renunțări reciproce.
Prin această decizie de impunere pentru care cei de la Biriș Goran au obținut anularea, organele fiscale stabiliseră TVA colectat suplimentar, în speța privind prețul încasat în baza unui contract de tranzacție, care, conform acestora, ar fi reprezentat, de fapt, conform Codului fiscal, contravaloarea unei prestări de servicii.
Mai exact, potrivit legislației fiscale, „
angajamentul de a nu desfășura o activitate economică, de a nu concura cu altă persoană sau de a tolera o acțiune ori o situație” este asimilat prestării de servicii efectuate cu plată.
În fapt, părțile încheiaseră un antecontract de vânzare-cumpărare privind un bun imobil, iar, în urma denunțării unilaterale a antecontractului de către beneficiar, vânzătorul a introdus acțiune în instanță prin care solicita plata de către beneficiar a sumelor care reprezentau contravaloarea lucrărilor efectuate, profitul nerealizat și dobânzile aferente.
Din acest motiv, părțile au stabilit, de comun acord, să stingă litigiul prin plata unei sume de către beneficiar, iar vânzătorul a renunțat definitiv la toate drepturile și pretențiile pe care le putea formula referitor la antecontract.
În urma obținerii soluției de anulare, au fost respinse inclusiv trimiterile la jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, referitoare la anumite situații în care plățile percepute pentru rezilierea anticipată a unor contracte de prestări servicii pot reprezenta contravaloarea unei prestări de servicii supuse TVA, trimiteri pe care organele de inspecție fiscală le invocaseră în susținerea constatărilor consemnate în decizia de impunere, cu privire la care organele de soluționare au confirmat că nu sunt aplicabile în speță.
Această decizie, așa cum au afirmat cei de la Biriș Goran în cadrul analizei publicate, “
nu poate fi aplicată erga omnes, fiind necesar ca fiecare contract de tranzacție sau reziliere anticipată a unor contracte să fie analizate separat, în funcție de particularitățile acestora”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.