Șomajul tehnic decontat de stat a însemnat o indemnizația este de 75% din salariul de bază al angajatului, plătită direct din banii ceruți și primiți de la stat, însă cel mult „75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020” .
Firmele pot să folosească în continuare mecanismul șomajului tehnic, doar că nu pe banii statului - mai exact, cine are angajați în șomaj tehnic acum nu mai poate cere pentru perioada respectivă nimic de la stat.
Util: Șomaj tehnic vs. suspendarea activității - diferențe și asemănări. Ce implică fiecare procedură?
Articolul 53 din Codul muncii: „(1) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității”.
Angajatorii trebuie să știe că suspendarea raporturilor de muncă și trimiterea angajaților în șomaj tehnic înseamnă în toate cazurile că aceștia primesc indemnizația respectivă. Firmele suportă aceste indemnizații, integral, din fondul de salarii - adică din propriul buzunar. Iar dacă nu acordă indemnizațiile, firmele riscă amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.
Firma trebuie să transmită în Revisal „perioada, cauzele de suspendare și (când va fi cazul - n. red.) data încetării suspendării contractului individual de muncă”, așa cum scrie la articolul 3 al Hotărârii Guvernului 905/2017. Conform aceleiași HG, informarea trebuie făcută prin Revisal cel târziu în ziua anterioară datei suspendării sau datei încetării suspendării contractelor.
Atenție! Există în Codul muncii, introdus în 2020, un mecanism nou de subvenționare a șomajului tehnic, însă acesta se aplică doar pe timp de stare de urgență/asediu. Prin urmare, el nu poate fi aplicat acum pentru că nu ne aflăm în niciuna dintre aceste situații.
Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția angajatorului, întrucât relațiile de muncă dintre părți încă există. Atunci când se decide reluarea activității, salariații se întorc la lucru și primesc salariile la același nivel ca cel dinainte de suspendarea contractului - salariile nu pot fi scăzute fără acordul părților.
Comentarii articol (1)