Mai precis, angajatorul ia o decizie internă de întrerupere sau reducere temporară a activității, în baza căreia suspendă, din inițiativa sa, contractul individual de muncă al unui salariat.
Suspendarea se face, conform articolului 52 din actul normativ, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea relației de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Această procedură este supranumită trimitere în șomaj tehnic, chiar dacă legea nu o numește așa în mod expres.
Un asemenea caz de suspendare a contractului individual de muncă necesită, așa cum este subliniat în Hotărârea Guvernului 905/2017, transmiterea unei informări în Registrul general de evidență a salariaților, prin aplicația Revisal.
Firma trebuie să transmită în Revisal „perioada, cauzele de suspendare și data încetării suspendării contractului individual de muncă”, potrivit la articolului 3 al hotărârii. Informarea trebuie făcută prin Revisal cel târziu în ziua anterioară datei suspendării contractului individual de muncă, stabilește apoi articolul 4.
Așadar, din moment ce trimiterea în șomaj tehnic implică suspendarea contractului individual de muncă, operațiune ce trebuie anunțată în avans prin Revisal, un angajator nu poate face în așa fel încât salariatul să figureze cu contractul suspendat la o dată calendaristică din trecut.
Angajatorii care nu respectă termenul de raportare a suspendărilor contractuale riscă o amendă între 5.000 și 8.000 de lei.
În perioada de șomaj tehnic, angajatorul trebuie să achite salariatului o indemnizație de 75% din salariul de bază. Cât e stare de urgență, indemnizația de șomaj tehnic este acoperită, la cerere, din banii statului, însă numai în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut.
Atenție! Munca în timpul suspendării contractului individual este considerată muncă nedeclarată, pentru care angajatorul riscă o amendă de până la 200.000 de lei.