Contractul-cadru pentru serviciile medicale aferente 2021-2022 se regăseşte în Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.068/627/2021, apărut în luna iunie. Consultaţiile de prevenţie sunt cuprinse în pachetul de servicii de bază, destinat celor asiguraţi în sistemul public de sănătate.
Acum, printr-un proiect de ordin pus joi în dezbatere publică de CNAS, autoritățile vor să stabilească structura documentelor justificative privind raportarea activităţii realizate de către furnizorii de servicii medicale şi medicamente în legătură cu asigurarea, în cazul persoanelor de peste 40 de ani, a pachetului de prevenție anual.
Acest pachet de consultaţii preventive de evaluare a riscului individual pentru cei de peste 40 de ani trebuie acordat anual pacienţilor de către medicul de familie. Pachetul de prevenţie cuprinde maximum trei consultaţii: consultație de evaluare inițială, consultaţie pentru intervenție individuală privind riscurile modificabile şi consultație pentru monitorizare/control ce pot fi acordate într-un interval de maxim șase luni consecutive.
În plus, așa cum declara Adrian Gheorghe, președintele CNAS, la momentul apariției măsurii, „[n]iciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toți cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situații”.
Prin aceste consultaţii se urmăreşte identificarea şi intervenţia asupra riscurilor ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi metabolice, cancerul sau afecţiunilor mintală sau care ţin de reproducere.
Evaluarea complexă a riscului individual în funcţie de vârstă/sex poate fi realizată prin consultaţie şi/investigaţii specifice consemnate în riscogramă.
Riscograma cuprinde informaţii legate de evaluarea:
- stilului de viaţă: fumat, consumul problematic de alcool, activitatea fizică, dietă, precum şi sfat minimal pentru schimbarea comportamentelor;
- riscului cardiovascular, prin consemnarea tensiunii arteriale, indicelui de masă corporală, istoricului familial de deces prematur prin boală cardiovasculară şi/sau boli familiale de metabolism lipidic, a colesterolului total, glicemiei şi a creatininei serice, pentru cei cu tensiune arterială ridicată;
- riscului oncologic: includerea persoanelor eligibile pentru intervenţii de screening în programele naţionale, trimiterea persoanelor cu risc înalt pentru evaluarea şi monitorizare de specialitate (risc înalt de cancer mamar, colorectal, ovarian etc);
- riscurilor privind sănătatea mintală: va fi făcut un screening pentru depresie şi o evaluarea a celor cu adicţii sau a unui comportament problematic legat de consumul de alcool;
- riscurilor semnificative legate de sănătatea reproducerii.
Analizele de sânge prevăzute în pachetul de prevenţie pentru cei de peste 40 de ani prevede următoarele:
- Hemoleucogramă completă;
- VSH;
- Glicemie;
- Colesterol seric total;
- LDL colesterol;
- Creatinina serică;
- PSA la bărbaţi;
- TSH şi FT4 la femei.
Comentarii articol (4)