Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Pandemia a dus prețurile la transportul maritim de marfă la un nivel record: „Rămânem fără nave şi containere goale”Preţurile la containerele maritime au atins un nivel record la 18 luni după pandemia de coronavirus, care a perturbat lanţurile logistice în domeniul transportului maritim şi a dus cererea la un nivel record, informează AFP.
„Practic rămânem fără nave şi containere goale”, a declarat Alan Murphy, preşedintele firmei de consultanţă Sea Intelligence.
„Există un deficit uriaş de containere goale, care sunt în locul nepotrivit, sunt blocate în porturi şi nu în Asia, unde să fie gata pentru a fi încărcate”, a adăugat Murphy.
Indicele Freightos Baltic Index (FBX), un indicator de referinţă cu privire la costul transportului unui container de marfă pe marile rute de shipping, s-a triplat în decurs de un an ajungând la 7.000 de dolari (5.900 de euro) pentru o călătorie din China spre coasta de vest a SUA. Costul unei călătorii spre Europa a depăşit 10.000 de dolari, comparativ cu doar 1.600 de dolari în aceiaşi perioadă a anului trecut.
Primul exercițiu de apărare planetară. NASA și ESA își unesc forțele pentru a încerca să devieze un asteroidDintre toate dezastrele naturale care pot lovi Pământul, ciocnirea cu un asteroid are cel mai mare potențial să distrugă viața pe planetă, așa cum o știm. Agenția spațială americană, NASA, și cea europeană, ESA, își unesc forțele pentru a încerca să devieze cursul unui asteroid, astfel încât omenirea să fie pregătită dacă în viitor va exista riscul unei astfel de catastrofe, relatează Euronews.
La fel cum dinozaurii au dispărut din cauza unui asteroid masiv în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, omenirea ar avea probleme serioase dacă ar avea loc un eveniment similar.
Din fericire, oamenii de știință construiesc o hartă a asteroizilor din apropierea Pământului care ar putea cauza probleme.
Găsirea asteroizilor este doar o parte a puzzle-ului. Dar oamenii de știință au și câteva idei despre cum pot fi evitate eventuale coliziuni în viitor.
Două noi misiuni lansate de NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) vor testa o metodă de deviere a asteroizilor care s-ar îndrepta spre Pământ.
Care sunt orașele lumii cu cel mai redus nivel de stres în 2021. Egalitatea de gen, poluarea și salariile, printre criteriile studiuluiReykjavik din Islanda, Berna din Elveția și Helsinki din Finlada sunt orașele lumii cu cel mai redus nivel de stres în 2021. Pentru acest studiu au fost analizați 15 indicatori de stres, între care siguranța, rata șomajului, vremea, egalitatea de gen și accesul la asistență medicală.
În analiză au fost incluse 500 de orașe din toată lumea. Capitala Islandei a obținut un punctaj excelent, mai ales la capitolele egalitate de gen și poluare fonică și a aerului.
Iar locuitorii din capitala Elveției sunt cel mai puțin stresați din punct de vedere financiar.
În top 10 mai sunt și Wellington - capitala Noii Zeelande, metropola australiană Melbourne, Oslo și Copenhaga - capitalele Norvegiei și Danemarcei, orașele austriece Innsbruck și Graz și Hanovra, din Germania.
Comentarii articol (0)