"Este în defavoarea salariatului să accepte ca o parte din munca efectiv prestată de el să-i fie plătită la negru, pe lângă salariul declarat şi fiscalizat", atrage atenţia recent Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita.
Codul muncii stabileşte că salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, iar plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
Plata în natură a unei părţi din salariu este posibilă doar dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă. Pentru salariaţii cărora angajatorul le asigură hrana, cazare sau alte facilităţi, suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară.
În urmă cu ceva vreme, redacția avocatnet.ro explica, cu ajutorul unui specialist, că angajatorul nu are cum să îl oblige pe angajat să încaseze salariul într-un cont bancar dacă acesta nu vrea acest lucru.
Citeşte şi: Tu știi din ce se compune salariul tău?
„Pentru numeroși angajați, pe lângă salariul fix convenit în contractul de muncă, veniturile se pot completa lunar cu sume de bani sub forma unor comisioane din vânzări, bonusuri, prime ș.a.m.d., în funcție de specificul muncii. Angajații trebuie să știe însă că sumele respective contează în egală măsură la pensie, de exemplu, iar atunci când pleacă de la un angajator la altul ar trebui ca ele să fie reflectate și în adeverințele primite de la angajator”, preciza recent consilierul juridic specializat în relații de muncă Dan Năstase într-un material în care își propunea să explice natura acestor comisioane ca părți din venitul angajatului.
Comentarii articol (0)