Angajatorul este terțul poprit în toată procedura de urmărire silită prin poprirea salarială a unui angajat. Practic, atunci când primește adresele de înființare a popririlor, angajatorului îi revine sarcina de a asigura respectarea limitelor popririi. Întrucât, oricâte popriri ar avea înființate, un salariat nu poate rămâne niciodată fără întreg salariul, la finele lunii.
Despre limitele poprii am discutat în acest material de la începutul anului. În mod particular, în ceea ce privește banii pentru concedii medicale avem o regulă specifică în Codul de procedură civilă:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum”, mai prevede Codul de procedură civilă la art. 729.