După ce România își va îndeplini obligația față de Comisia Europeană de a avea acest registru completat, vom putea elimina definitiv declarația anuală. Acest lucru s-ar fi întâmplat deja, dacă birocrația ar fi fost mai simplă. Este foarte important felul în care se implementează o directivă de la bun început. O birocrație sufocantă face mai grea respectarea obligațiilor și de către contribuabili, și de către statul român. Vom continua discuțiile cu Uniunea Europeană pentru alte simplificări suplimentare și vom continua să ușurăm povara mult prea mare asupra mediului privat”, a explicat Claudiu Năsui, ministrul economiei, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Această declarație vine după ce același ministru spunea în mai că România va încerca să elimine chiar în 2021 declarația anuală, înainte de termenul-limită de depunere din 1 octombrie. Însă, având în vedere afirmațiile de marți ale lui Claudiu Năsui, este clar că documentul trebuie depus în 2021, fără discuții.
Declarația anuală cu beneficiarii reali a fost reintrodusă în aprilie 2021, ca obligație pentru toate firmele, după ce aceasta fusese eliminată în iulie 2020. Teoretic, formularul trebuia depus în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare pentru anul 2020, ceea ce a pus companiile în dificultate. Însă, ulterior, Guvernul a amânat termenul prin OUG pentru 1 octombrie, acesta fiind valabil pentru toate companiile, indiferent de momentul la care au aprobat bilanțurile pe 2020.
Totodată, obligația de a depune formularul a fost reintrodusă pentru persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, chestiune care fusese eliminată, de asemenea, în iulie 2020.
În altă ordine de idei, ministrul economiei a amintit marți de recenta simplificare a procesului de depunere a declarației cu beneficiarii reali și a formularului în sine.
„Avem și o a doua veste bună. Cu ajutorul colegului meu Stelian Ion (ministrul justiției - n. red.) și al doamnei Valentina Burdescu, președinte al ONRC (Oficiul Național al Registrului Comerțului - n. red.), am reușit simplificarea declarației de beneficiar real, așa cum vă anunțam cu ceva timp în urmă. Le mulțumesc pentru susținere pe această cale. Noua declarație are doar o pagină și jumătate, este mai ușor de completat și nu trebuie însoțită de alte cereri, cum ar fi cererea pentru depunerea declarației de beneficiar real. Ea poate fi depusă fie în persoană, fie trimisă prin poștă sau e-mail cu semnătură electronică până pe 1 octombrie”, a subliniat Claudiu Năsui.
Conform Legii 129/2019, declarația privind beneficiarii reali trebuie depusă:
- la înregistrarea unei firme la ONRC;
- anual, în 15 zile de la aprobarea situațiilor fianciare pentru anul precedent (în 2021, acest termen este amânat pentru 1 octombrie);
- de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.