ACCES GRATUIT
UPDATE: Până la urmă, cei pensionați anticipat NU vor putea să se angajeze la privat fără a-și pierde pensia
În prezent, persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial pot cumula pensia cu alte venituri doar dacă acestea din urmă sunt realizate din alte activități în afara celor salarizate. Deși voia să schimbe acest lucru și să permită cumulul pensiei anticipate cu salariul, exclusiv în domeniul privat, până la urmă Guvernul s-a răzgândit și n-a mai făcut-o. De ce? Pentru că Ministerul Finanțelor s-a opus, fiind vorba de o măsură care ar fi afectat serios bugetul de stat.
Articolul continuă mai jos
Măsura era cuprinsă în forma de
proiect a actului ce a devenit marți OUG 94/2021. Însă, din moment ce autoritățile s-au răzgândit,
actul oficial NU mai face nicio referire la posibilitatea cumulului pensiei anticipate cu salariul primit la privat.
Mai precis, intenția inițială era ca persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial să poată cumula salariile cu pensia, însă numai cu condiția ca veniturile de natură salarială să provină din sistemul privat, nu din sistemul bugetar.
„Era un impact bugetar consistent. Iar în momentul în care soliciți pensionarea anticipată înseamnă că există anumite cauze care te pun în imposibilitatea de a mai lucra până la [vârsta standard de pensionare]. Dacă poți lucra până la [vârsta standard de pensionare], atunci rămâi în câmpul muncii și lucrezi, da. Și, atunci când ajungi la limita de vârstă, primești pensie. Dar, în acest moment, v-am spus: impactul bugetar e unul consistent și nu am putut să fim de acord cu aşa ceva”, a declarat
Dan Vîlceanu, ministrul finanțelor, la finalul ședinței Guvernului de luni, în care s-a adoptat forma oficială a OUG 94/2021.
Acum,
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că beneficiarii pensiei anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale pot cumula pensia cu veniturile realizate din activități dependente, cu excepția activităților pe bază de contract individual de muncă sau din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală.
De pensia anticipată pot beneficia cei care, cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare (35 de ani). În schimb, de pensia anticipată parțială pot beneficia cei care, cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, au realizat stagiul complet de cotizare sau au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
În acest caz, ce mai prevede OUG 94/2021? Actul a fost dat, în primul rând, ca
să se prelungească perioada în care angajatorii trebuie să normalizeze condițiile de muncă la joburile încadrate acum la condiții deosebite (până la 1 septembrie 2023). În al doilea rând, actul mai prevede
o modificare a regulilor de acordare a pensiilor în cazul persoanelor cu dizabilități.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (27)