În prezent, cadrul legal european al prevenirii spălării banilor este stabilit prin Directiva 849/2015, care trebuie transpusă la nivel național pentru a se aplica efectiv. La noi, directiva este transpusă prin Legea 129/2019.
Deoarece procesul de transpunere a directivelor europene (inclusiv a modificărilor succesive la ele) îngreunează aplicarea eficientă a legislației în toate statele UE, regulile din Directiva 849/2015, care mai este valabilă numai până la 9 iulie 2027, sunt mutate în Regulamentul european 1.624/2024, care se aplică din 10 iulie 2027. Care este avantajul? Regulamentele europene se aplică direct în toate statele UE, asigurând din start un cadru legal unic.
Așadar, pachetul recent oficializat conține:
- Directiva 1.640/2024, care se referă la mecanismele de combatere a spălării banilor la nivel național (care abrogă Directiva 849/2015);
- Regulamentul 1.624/2024, care conține obligațiile sectorului privat în materie de combatere a spălării banilor, ce sunt aplicabile direct în toate statele din UE;
- Regulamentul 1.620/2024, care prevede înființarea noii autorități europene pentru combaterea spălării banilor (supranumită ACSB).
- stabilirea unei interdicții, valabile pe întreg teritoriul UE, de a accepta sau a face plăți în numerar de peste 10.000 de euro;
- identificarea tututor deținătorilor de criptomonede și interzicerea conturilor anonime de criptoactive;
- extinderea și detalierea obligației de a avea persoane responsabile, la nivel de firmă, cu aplicarea legislației prevenirii spălării banilor - existența a cel puțin doi responsabili, ca regulă generală, și evaluarea altor persoane din firmă care primesc sarcini legate de prevenirea spălării banilor.
Reforma a fost făcută având în vedere analizele autorităților europene, din care reiese că actualul cadru legal al prevenirii spălării banilor trebuia ajustat serios pentru a reduce efectele negative asupra economiei UE.
Atenție! Regulamentele se aplică direct și în România, fără a fi necesară o transpunere prin lege sau ordonanță. Directiva, în schimb, trebuie transpusă în legislație pentru a produce efecte la nivel național.