ACCES GRATUIT
Niciun proprietar de apartament la bloc nu poate fi exceptat automat de la plata unor cheltuieli comune. Scutirile pot fi decise doar cu acordul celorlalți proprietari
Chiar dacă nu folosesc o parte din proprietatea comună, de exemplu, liftul, potrivit legislației asociațiilor, proprietarii de apartamente la bloc nu pot fi exceptați, în mod automat, de la plata cheltuielilor aferente. În schimb, exceptarea de la plata unor cheltuieli comune se poate stabili, în cazul unor proprietari de apartamente la bloc, prin hotărâre a adunării generale.
Articolul continuă mai jos
Potrivit
Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor,
„[n]iciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună”.
Cu alte cuvinte, chiar dacă nu folosește o parte a proprietății comune, un proprietar de apartament de bloc nu poate decide, cu de la sine putere, să nu mai plătească cheltuielile comune (sau o parte din acestea) ce-i revin.
Există însă o excepție. Este vorba despre plata unor cheltuieli legate de funcționarea liftului. Mai exact,
cei ce locuiesc la subsol, demisol, parter, mezanin, dar și la etajul unu în clădirile fără mezanin pot fi scutiți,
în baza unei hotărâri a adunării generale, de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului.
Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către fiecare apartament în parte.
În funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, cheltuielile comune pot fi:
- cheltuieli raportate la numărul de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în fiecare apartament;
- cheltuieli pe consumuri individuale;
- cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
- cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
- cheltuieli pe consumatori tehnici;
- cheltuieli de altă natură.
După cum stabilește legislația în vigoare privind asociațiile de proprietari, adunarea generală
“este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari”, iar adunarea generală ordinară este convocată de președintele asociației, de comitetul executiv sau de cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.
Mai multe detalii despre aspecte legate de traiul la bloc pot fi
găsite aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)