ACCES GRATUIT
Certificatul verde privind COVID-19 ar putea fi verificat înainte ca pasagerii să ajungă la aeroport
Verificarea securizată a certificatului digital al UE privind COVID-19 reprezintă un element-cheie oferit de acest document, aspect cu atât mai important în contextul călătoriei cu avionul. Deși fiecare stat membru decide asupra propriului mod de verificare, o abordare coordonată între state ar putea să fie mult mai sigură și ar putea să evite totodată blocajele, reducând astfel eventualele ore de aglomerare și de așteptare în aeroporturi, în special în orele de vârf. De aceea, verificarea online, făcută în prealabil, la momentul check-in-ului online, înainte ca pasagerii să ajungă efectiv la aeroport, sau verificarea printr-o aplicație dedicată și un serviciu web dezvoltat în acest sens ar putea fi o soluție utilă, așa cum recomandă Comisia Europeană (CE) într-o comunicare recentă.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, potrivit
comunicării amintite mai sus,
ar fi de preferat ca statele membre ale UE să se asigure că verificarea certificatului digital este efectuată cât mai curând posibil și, de preferință, chiar înainte ca pasagerul să ajungă la aeroportul de plecare.
În ceea ce privește
certificatul verde, introdus în legislația europeană printr-un regulament, statele membre ale UE trebuie să se asigure că operatorii sunt abilitați să îl verifice și că aceștia cooperează cu companiile aeriene pentru a facilita integrarea procesului de verificare în procedurile de înregistrare în conformitate cu dispozițiile legislației europene.
În acest sens,
o primă variantă ar putea fi
verificarea la momentul check-in-ului online, de către compania aeriană, care nu ar necesita un demers tehnic complex pentru punerea efectivă în aplicare.
O a doua variantă ar fi, potrivit CE,
verificarea prin intermediul unor aplicații specifice și al unui serviciu web dezvoltat în conformitate cu Regulamentul (UE) 2021/953. În acest scenariu, s-ar putea verifica atât certificatul digital, cât și formularul de localizare a pasagerilor al statului membru, în format digital, dar și alte măsuri sau cerințe de sănătate.
Ambele scenarii ar avea toate avantajele operaționale ale verificării documentelor legate de sănătatea pasagerilor într-un singur loc și s-ar putea face înainte de sosirea la aeroportul de plecare.
În plus, Regulamentul (UE) 2021/953, precum și
prevederile privind protecția datelor permit operatorilor de transport să prelucreze datele pasagerilor privind sănătatea atât timp cât nu există o stocare a acestora, cu condiția ca acest caz să fie prevăzut de legislația națională.
Statele membre ale UE trebuie, potrivit CE,
să depună eforturi în vederea găsirii unor soluții care să poată sprijini verificarea certificatului digital și colectarea datelor privind formularul de localizare, obiectivul fiind acela de a introduce această opțiune în toamna acestui an
pentru a dovedi, în orice situație, autenticitatea acestor documente.
Reamintim că
persoanele care folosesc acte false de vaccinare COVID-19, testare sau vindecare riscă până la trei ani de închisoare, astfel de demersuri fiind considerate, în temeiul legislației naționale, infracțiune (fals și uz de fals).
Românii şi cetăţenii europeni care intră pe teritoriul ţării noastre din state aflate în lista galbenă sau roşie din cauza numărului de îmbolnăviri cu virusul SARS-COV-2 scapă de carantina de 14 zile
dacă prezintă la frontieră certificatul verde european privind COVID-19, disponibil de la începutul lunii iulie.
Până la data de 12 august, la frontieră vor fi acceptate şi adeverinţele clasice de vaccinare sau vindecare pentru cei care nu au încă certificatul verde pentru a beneficia de excepţia de la măsura carantinei.
Cu toate acestea, pentru că aplicabilitatea documentului n-a fost extinsă de autoritățile române și la nivel intern, documentul poate fi folosit, cel puțin deocamdată, doar la ieșirea și la intrarea în țară. Asta înseamnă că
el nu are o utilitate practică în interiorul granițelor (cel puțin în România) și, sub nicio formă, nu poate fi solicitat salariaților de către angajatori.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)