CSM dezaprobã prestaþia publicã a ministrului justiþiei, Monica Macovei, anunþã un comunicat al CSM remis vineri agenþiei NewsIn, fãcând referire la declaraþia în care ministrul ºi-ar fi exprimat neîncrederea în justiþie.
Consiliul Superior al Magistraturii continuã atacurile împotriva ministrului Macovei ºi sprijinã demersul Asociaþiei Magistraþilor din România (AMR), care, printr-un comunicat de presa o acuzau pe Macovei pentru afirmaþiile publice fãcute impotriva magistratilor. Acestia declara ca dezaproba prestaþia publica a ministrului justiþiei care instigã populaþia la neîncredere în justiþie, în întreg corpul magistraþilor, inclusiv în Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliul spune ca ministrul se indeparteaza de la adevaratele probleme ale justitiei preferand sa atace fara motiv institutia CSM. Acesta este de parere ca problemele din justiþie - implementarea programelor ºi acþiunilor pe care Consiliul Superior al Magistraturii, instanþele ºi parchetele trebuie sã le realizeze în cadrul Strategiei de reformã a sistemului judiciar pe perioada 2005-2008 - se pot rezolva doar prin colaborarea tuturor instituþiilor statului ºi mai ales a ministrului justiþiei. Si ca pe aceste probleme ar trebui ministrul sa-si indrepte atentia.
CSM apreciazã cã mijloacele folosite de Monica Macovei pentru culpabilizarea sistemului judiciar sunt neadecvate sub aspectul modului de exprimare ºi momentului ales. "Afirmaþiile ministrului justiþiei sunt vãdit nefondate deoarece neagã realizãrile sistemului judiciar evidenþiate de cãtre oficialii europeni în cadrul ultimului Raport de þarã, precum ºi existenþa cadrului organizatoric ºi decizional necesar funcþionãrii Consiliului în condiþii de legalitate pentru îndeplinirea obiectivelor asumate", se mai aratã în comunicatul CSM.
Asociaþia Magistraþilor a transmis, joi, cãtre CSM, o sesizare legatã de afirmaþia fãcutã de ministrul Macovei la emisiunea "100%" de la postul Realitatea TV, din 11 iulie, au fost fãcute pentru "a epata ºi pentru a cultiva simpatii populiste".
Magistraþii considerã cã Macovei a lansat un mesaj politic de "neîncredere în justiþie, în actul de judecatã, transmiþând totodatã infomaþii denaturate, instigatoare, împotriva magistraþilor".
La finalul cererii, AMR a propus CSM ºi o dezbatere publicã, care sã lãmurascã, "cu claritate, inclusiv opinia publicã, mass-media ºi pe politicieni asupra raporturilor dintre ministrul justiþiei, ca instituþie, membru CSM, ºi persoanã, ºi magistratura românã a cãrei muncã se doreºte, în pãrþile ei pozitive, sã fie confiscatã de cel care se erijeazã în reformatorul salvator al justiþiei".
Comentarii articol (0)