Restricționarea accesului unor firme ce activează în țara noastră, dar administrate de cetățeni străini, la finanțări europene reprezintă o discriminare, a stabilit, în prima jumătate a anului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Mai precis, e vorba de granturile pentru afaceri pe care le-a dat Guvernul în baza OUG 130/2020.
Așa cum apare în
Hotărârea CNCD nr. 359/2021, o persoană a reclamat faptul că, în calitate de
administrator al unor societăți comerciale care activează pe teritoriul României, nu a putut accesa granturile pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM), deoarece aplicația dedicată a Ministerului Economiei a restricționat accesul firmelor administrate de aceasta la fonduri UE,
pe motiv că este cetățean străin.
Mai exact, reclamantul voia să acceseze ajutoarele stabilite prin OUG nr. 130/2020 pentru a rezolva problemele IMM-urilor de lichidităţi financiare, de capital de lucru, dar şi pentru investiţii, ținând cont de impactul pandemiei de coronavirus asupra firmelor –
microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții.
Cel ce a reclamat această situație a încercat, în calitatea sa de administrator al unor societăţi comerciale, să se înscrie în platforma dezvoltată de Ministerul Economie, în vederea parcurgerii primei etape, respectiv înscrierea. Ulterior creării user-ului și parolei, a continuat completarea profilului personal cu datele de identificare și, după ce a trecut prin toate câmpurile, la final a întâmpinat o problemă, iar profilul n-a fost creat.
În aceste condiții, administratorul firmelor a contactat serviciul de suport al site-ului și a reluat procedura de înscriere. Ulterior, văzând că nu se poate înscrie pe platformă, a trimis un e-mail către serviciul suport al site-ului, subliniind faptul că dorește să își creeze profilul pe platformă, dar, deşi toate datele au fost introduse corect, nu poate transmite solicitarea.
În urma trimiterii acestui e-mail, a fost contactat de un reprezentant al serviciului suport, care i-a comunicat faptul că, într-adevăr, pe platformă
nu se poate crea profil pentru cetățenii străini cu drept de şedere în România.
Asta, cu toate că reclamantul este oficial înregistrat ca administrator și deţine permis de şedere în România, document care are serie și număr act de identitate și pe care se regăsește inclusiv codul numeric personal.
Ministerul Economiei a motivat imposibilitatea creării contului reclamantul pe platformă prin faptul că
“aplicaţia informatică de înscriere la cele trei măsuri a fost realizată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în aşa fel încât toate documentele şi informaţiile necesare aplicării pentru finanţare să fie obţinute de către finanţator prin interogare automată a bazelor de date ale instituţiilor statului, fără ca aplicanţii să fie nevoiţi să obţină documente în format fizic sau să intre în contact cu funcţionari ai statului”, după cum apare în hotărârea CNCD.
Cu alte cuvinte, la realizarea platformei informatice nu au fost luate în calcul și astfel de cazuri și nici nu a fost făcută suficient de elastică, astfel încât să permită introducerea manuală a unor date în cazurile mai speciale.
Concluzionând, CNCD a stabilit că
“[f]aptele sesizate intră sub incidenţa dispoziţiilor (...) OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, reprezentând fapte de discriminare”.
În acest caz, CNCD a decis sancționarea cu
avertisment a Ministerului Economiei și monitorizarea platformei pentru a se asigura că aceasta este modificată, astfel încât să permită înscrierea și-n situațiile similare celei de mai sus.
Comentarii articol (0)