Acum, prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.929/848/2021, publicat marți în Monitorul Oficial, a fost reglementat modul de decontare a activităţii de vaccinare în aceste cazuri, dar și reguli generale privind procesul de vaccinare. Concret, vaccinarea la cabinet se poate face în timpul programului de lucru, pe când vaccinarea la domiciliul celor interesați poate fi făcută numai în afara programului de la cabinet.
Apoi, medicii de familie trebuie să ia de la cei vaccinați la domiciliu o declaraţie pe proprie răspundere pentru fiecare inoculare (modelul poate fi descărcat de la sfârșitul articolului), care reprezintă, de fapt, un document justificativ ce confirmă vaccinarea şi care trebuie păstrat la cabinetului medical.
În ceea ce privește decontarea sumelor pentru vaccinarea acasă, aceasta "se face lunar, în termen de 20 de zile calendaristice de la data primirii facturii şi a centralizatorului persoanelor care îndeplinesc condiţiile de plată", după cum scrie în ordin.
În cazul vaccinării la cabinetul propriu, medicii de familie vor primi, potrivit OG nr. 7/2021, 40 de lei/inoculare, indiferent dacă este făcută unui pacient de pe listele proprii sau nu.
Astfel, potrivit noilor măsuri, medicii de familie vor primi 40 de lei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete (fără să conteze dacă sunt pacienți de pe listele proprii sau nu) și 60 de lei/ inoculare, în cazul vaccinării la domiciliul persoanelor.
În plus, ordonanța permite și medicilor de specialitate care vaccinează în ambulatoriile spitalelor să primească bani pentru asta. Mai exact, “[p]entru administrarea vaccinului de către medicii de specialitate în cadrul furnizorilor de servicii medicale de specialitate din ambulatoriul pentru specialități clinice, inclusiv ambulatoriul integrat al spitalelor (...), tariful este de 40 de lei/inoculare”.
Așadar, medicii specialiști din ambulatorii vor primi aceeași sumă pe care o primesc acum medicii de familie pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinete, respectiv 40 de lei/inoculare.
În continuare, așa cum apare în OUG 3/2021, pe lângă medicii de familie, bani pentru vaccinare primesc mai mulți angajați din sistemul sanitar. Aici vorbim doar de inocularea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.
Concret, ordonanța stabilește că “personalul medico-sanitar și registratorii medicali, cu excepția personalului delegat sau detașat, beneficiază de plată pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferențiat în baza contractului de prestări servicii”, astfel:
- 90 lei/oră pentru medici;
- 45 lei/oră pentru asistenți medicali;
- 20 lei/oră pentru registratorii medicali.
Măsurile conținute de prezenta ordonanță se aplică deja și, cel puțin teoretic, până la data de 31 martie 2022.
Comentarii articol (2)