Concediul de odihnă, fiind un drept garantat tuturor salariaților, nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări, iar durata minimă a acestuia este de cel puțin 20 de zile.
Durata efectivă a concediului de odihnă se stabilește în contractul individual de muncă, în conformitate cu dispozițiile legale și ale contractelor colective de muncă (dar nu poate fi mai mică decât minimul legal). Fiind un drept la care salariații nu pot renunța și pe care angajatorii nu-l pot restrânge/limita, el va fi precizat și în contractul individual de muncă, fiind unul dintre elementele obligatorii prevăzute de modelul-cadru.
Atenție: În modelul-cadru regăsim inclusiv obligația înscrierii concediului suplimentar, conform dispozițiilor legale sau negociat în cadrul contractului colectiv / individual de muncă.
Codul muncii prevede și zilele libere care nu se includ în durata concediului de odihnă, respectiv sărbătorile legale în care nu se lucrează și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă, însă salariații beneficiază și de alte zile libere plătite prevăzute în alte acte normative, cum ar fi concediul paternal.
În acest caz avem un act normativ cu caracter special, fiind îndeplinite condițiile prevăzute de Legea 24/2000, respectiv o reglementare din aceeași materie și de același nivel având un caracter special față de actul ce cuprinde reglementarea generală în materie.
Caracterul special al unei reglementări se determină în funcție de obiectul acesteia, circumstanțiat la anumite categorii de situații, și de specificul soluțiilor legislative pe care le instituie.
Astfel, situațiile în care salariații beneficiază de alte zile libere plătite pot fi prevăzute și în cadrul altor acte normative, acestea având caracter special, chiar dacă nu sunt precizate în actul normativ cu caracter general.
Concediul paternal este recunoscut tatălui copilului nou-născut în condițiile în care este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. Concediul se acordă la cerere, este de 5 zile lucrătoare, fiind prevăzută și perioada în care acesta poate fi solicitat, respectiv în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tata a solicitantului.
Concediul paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare, o singură dată, în cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură.
Concluzionând, salariaților care beneficiază de zile libere plătite, concedii suplimentare sau speciale, în temeiul unor acte normative sau conform contractului colectiv de muncă, nu le este afectat concediul de odihnă anual conform contractului individual și/sau colectiv de muncă.
Comentarii articol (0)