1. De pildă, dacă pentru salariații din administrația publică, din cadrul regiilor autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare încă este obligatorie acordarea unor zile libere/concediu suplimentar pentru evenimente familiale deosebite, în cazul altor salariați acestea pot fi negociate atât la încheierea și/sau modificarea contractului individual de muncă sau negociate în cadrul contractului colectiv de muncă.
Anterior intrării în vigoare a Legii dialogului social (62/2011), evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere de care beneficiau salariații erau negociate prin CCMUN (contractul colectiv de muncă unic la nivel național) și se acordau tuturor salariaților.
În prezent, pentru salariații din sectorul bugetar se acordă obligatoriu un concediu plătit pentru evenimente familiale deosebite, conform HG 250/1992, astfel:- căsătoria salariatului – cinci zile;
- căsătoria unui copil – trei zile;
- decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului - trei zile.
Concediul plătit pentru aceste evenimente familiale deosebite se acordă, la cererea salariatului, de conducerea unității, indemnizația pentru zilele respective fiind stabilită în raport cu numărul de zile de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază, sporului de vechime și, după caz, indemnizației pentru funcția de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu.
2. Conform Legii 210/1999, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de cinci zile lucrătoare, iar dacă a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majorează cu zece zile lucrătoare. Majorarea se poate aplica o sigură dată, indiferent de numărul copiilor.
La concediul parental au dreptul toți salariații, dar și polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști, precum și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, în activitate. Concediul paternal se acordă la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tata a solicitantului. Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
3. Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare. Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru aceste categorii de salariați se stabilește prin contractul colectiv de muncă. În situația în care nu există un contract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate/sector de activitate/grup de unități, numărul zilelor de concediu suplimentar va fi stabilit prin contractul individual de muncă și/sau menționat în cadrul regulamentului intern.
4. Adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include și perioada încredințării copilului în vederea adopției, precum și de o indemnizație lunară. Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Cuantumul indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Util: Mai multe despre concediul de acomodare, în contextul unor recente modificări legislative.
5. Salariatele gravide au dreptul la cel mult 16 ore/lună pentru consultații prenatale în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale.
6. Salariatele care urmează o procedură de fertilizare "in vitro" beneficiază anual, de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile care se acordă după cum urmează:
- o zi la data efectuării puncției ovariene;
- două zile începând cu data efectuării embriotransferului.
Cererea privind acordarea concediului de odihnă suplimentar va fi însoțită de scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist, în condițiile legii.
7. Salariații, părinți sau reprezentanți legali ai copilului pot beneficia, la cerere, anual, de o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului. Pentru a beneficia de acest drept, salariații vor prezenta ulterior actele doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical efectuat în ziua respectivă.
Cererea părintelui, respectiv a reprezentantului legal al copilului va fi depusă cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic și va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă și nici nu o va solicita.
Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an, pentru îngrijirea sănătății copiilor, ca și în cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu 3 sau mai mulți copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. În cazul în care niciunul dintre părinți, respectiv dintre reprezentanții legali ai copilului nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.
8. Mai nou, în contextul recensământului populației, care ar trebui să aibă loc anul acesta, salariații care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.
Data la care se acordă ziua liberă se stabilește de comun acord cu angajatorul și se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării. Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane.
9. Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu, potrivit Legii nr. 19/2020.
10. Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării. În prezent nu este precizat faptul că această zi liberă este plătită, dar prin contractul individual/colectiv de muncă sau prin regulamentul intern se poate negocia sau stabili ca respectiva zi să fie plătită. Ziua liberă poate fi acordat pe baza documentelor justificative eliberate de instituția de profil la care a fost efectuată donarea de sânge.
Comentarii articol (1)