Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Cât poluăm când plecăm în vacanță. Amprenta de dioxid de carbon crește chiar și de 25 de ori în augustAugust este luna vacanțelor. În marile orașe, pare că sunt mai puține mașini pe străzi, dar și aer mai curat. Totusi, este o falsă senzație, spun experții în probleme de mediu. Emisiile de dioxid de carbon ating cote alarmante. Un calcul arată că drumul București-Thassos, cu mașina, lasă în atmosferă o amprentă de dioxid de carbon de aproape 68 de grame, chiar și de 25 de ori mai mult decât într-o zi de mers cu mașina la birou.
Pentru cei mai mulți dintre noi vara înseamnă vacanță. Ne vizităm părinții, bunicii sau, pur și simplu, plecăm să explorăm noi locuri. Este acea perioadă a anului în care vrem să ne încărcăm bateriile, să fugim de aglomerație, și mai ales de poluare. Nu luăm, însă, în calcul și impactul negativ pe care călătoriile îl au asupra mediului înconjurător.
Începem să poluăm încă din momentul în care ne alegem vacanța. Pachetele all inclusive sunt cele mai comode, dar nu luăm în calcul că sunt și cele care poluează cel mai mult, din cauza risipei alimentare. Ideal este să căutăm hoteluri care au incluse în ofertă meniuri și nu bufet suedez, pentru că de la bufet se aruncă cea mai multă mâncare.
Euro se menține aproape de maximul istoric. Cei doi factori care vor împinge cursul peste pragul de 5 lei pentru un euroEuro se menține aproape de maximul istoric. Banca Națională a anunțat, luni, un curs de 4,9335 de lei pentru un euro, în scădere cu 0,03 bani (-0,01%), faţă de cotaţia precedentă, de 4,9338 lei. Pe piața interbancară însă moneda europeană a depășit nivelul de 4,94 lei.
Totodată, BNR a anunțat un curs de 4,2079 lei pentru un dolar, în scădere cu 1,79 bani (-0,42%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,2258 lei. Cursul leu/franc a coborât cu 1,42 bani (-0,31%), până la o cotaţie de 4,5895 lei, comparativ cu cea anterioară, când un franc elveţian valora 4,6037 lei.
Gramul de aur s-a ieftinit, luni, cu 19,79 bani (-0,08%), atingând nivelul de 241,8255 lei, de la 242,0234 lei, cât se anunţase în şedinţa de vineri.
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România, a declarat la Digi24 că se anticipează ca la mijlocul anului viitor, cursul să depășească 5 lei pentru un euro.
"România are constant o rată a inflației mai mare decât Zona Euro și deficit de cont curent, în sensul că iese din țară mai multă valută decât intră.Aceștia sunt cei doi factori majori, asta vedem de cinci ani, leul e pe tren de depreciere", a spus el.
Raport alarmant: În nouă ani, România rămâne fără gaze naturale, iar în 22 de ani, fără rezerve de petrolRezervele energetice ale României sunt pe terminate, arată un raport al British Petroleum. Dacă se menține actualul ritm de extracție, gazele naturale se termină în nouă ani, iar petrolul în 22 de ani. Scenariile avansate în raportul BP privind perioada de timp în care se termină rezervele de gaze și petrol nu iau însă în calcul noile descoperiri de zăcăminte, a căror exploatare întârzie, însă.
Pe fondul unor rezerve certe de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze și al unei producții în scădere, gazele românești se termină în circa nouă ani, la actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale, potrivit e-nergia.ro, care citează raportul publicat de gigantul British Petroleum.
În Marea Neagră românească există, însă, un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Comentarii articol (0)