ACCES PREMIUM
De ce premium?
Proiect de memorandum
Microfirmele ar putea fi scutite de amenzi, însă nu și de sancțiunile pentru fapte grave
Microfirmele ar putea fi scutite de amenzi, dar nu și de sancțiunile pentru fapte grave precum evaziunea fiscală sau munca la negru, potrivit unui proiect de memorandum pus luni în dezbatere publică la Ministerul Economiei. Ca să se aplice efectiv, măsura trebuie introdusă, însă, prin lege sau ordonanță, un simplu memorandum nefiind de ajuns.
Articolul continuă mai jos
Conform
proiectului de memorandum amintit,
se are în vedere modificarea Legii nr. 270/2017 în sensul exceptării microîntreprinderilor de aplicarea amenzilor de către inspectorii de stat, ca o soluție eficientă de debirocratizare și sprijinire a mediului de afaceri. Aceasta este
doar una dintre măsurile de debirocratizare propuse de Ministerul Economiei.
Cu toate acestea, exceptarea cu pricina
nu va viza însă “
contravenții sau infracțiuni care au un efect negativ accentuat asupra ecosistemului de business”, așa cum apare în proiectul de memorandum, și anume
sancțiuni aplicate pentru fapte grave precum evaziunea fiscală sau munca la negru.
“
În România sunt în prezent aproximativ 500.000 de microîntreprinderi (…) cu până la 9 salariați, care sunt nevoite să efectueze o serie de obligații sau să depună numeroase declarații redundante. Fiecare din aceste instrumente birocratice reprezintă o piedică majoră, în special pentru firmele aflate la debutul activității și care ar trebui să-și concentreze eforturile asupra dezvoltării afacerii. Considerăm că sarcinile administrative ar trebui corelate cu dimensiunile operatorilor economici, astfel încât micile afaceri să nu mai fie victime sigure ale birocrației excesive și ale sancțiunilor conexe”, mai scrie în proiectul menționat.
Astfel, în acest sens, prin proiectul de memorandum se propune scutirea de sancțiuni pentru microîntreprinderi prin corelarea birocrației cu talia firmei.
Menționăm că măsura vizează, mai exact, firmele care, potrivit definiției microîntreprinderii din Legea nr. 346/2004, au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la echivalentul în lei al sumei de 2 milioane euro.
Reamintim că Legea prevenirii nr. 270/2017 se referă la faptul că inspectorii de stat nu mai aplică amenzi firmelor la prima abatere, ci doar un avertisment, cu condiția ca societățile să remedieze problemele într-un anumit interval de timp.
Legea a intrat în vigoare în 2018, însă lista neregulilor pentru care firmele scapă de amenzi
a mai fost modificată, între timp.
Atenție! Măsura din proiectul de memorandum trebuie implementată efectiv prin legi și ordonanțe pentru a se aplica.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)