Planurile de debirocratizare ale Guvernului, ce au fost publicate luni de Ministerul Economiei, cuprind mai multe măsuri fiscale importante pentru companii. Printre altele, vorbim de simplificarea înființării firmelor și a documentelor ce țin de folosirea caselor de marcat, de eliminarea anumitor obligații pe care le au cei cu multe puncte de lucru sau sedii secundare, dar și a unor amenzi valabile în prezent.
Măsurile de debirocratizare sunt
incluse într-un proiect de memorandum, însă acestea trebuie aplicabite efectiv prin acte normative ulterioare.
Referitor la zona fiscală, iată mai jos care ar fi cele mai interesante măsuri de simplificare.
1. Scutirea microfirmelor de amenzi. Autoritățile ar vrea să dea o mare gură de aer antreprenorilor și să-i scape de riscul de a primi amenzi care le pot afecta grav afacerile. Cu toate acestea, faptele grave, precum cele de evaziune fiscală, vor putea fi sancționate la microfirme. Măsura va fi implementată prin Legea prevenirii.
2. Obligația de dotare cu POS a comercianților și prestatorilor de servicii, aplicabilă pentru mai puține firme. În acest caz, autoritățile vor creșterea plafonului cifrei de afaceri anuale care obligă aceste companii la dotarea cu POS-uri pentru plățile cu cardul bancar. Plafonul ar urma să urce de la peste 50.000 de euro la peste 100.000 de euro, astfel încât mai puține firme vor fi obligate să aibă POS.
3. Simplificarea înființării și desființării firmelor. Măsuri importante mai sunt propuse și în ceea ce privește demararea sau închiderea unei afaceri. Astfel, se dorește înregistrarea firmelor în 24 de ore, eliminarea specimenului de semnătură și a declarațiilor pe propria răspundere date de fondatori, administratori sau cenzori, recunoașterea sediului social virtual și actualizarea legislației înființării firmelor. În același timp, vorbim și de o reducere a duratei procedurii de dizolvare și lichidare voluntară a unei firme.
4. Contul de trezorerie să nu mai fie obligatoriu. Altă măsură propusă este eliminarea obligativității de a face tranzacții, în relația cu instituțiile statului, prin conturile deschise la trezorerie.
„Obligația este împovărătoare administrativ, cu atât mai mult cu cât această instituție nemodernizată a demonstrat o birocrație excesivă, cu tranzacții întârziate și care împiedică desfășurarea facilă a activității contribuabililor”, scriu inițiatorii.
5. Eliminarea procurii notariale pentru îndeplinirea obligațiilor declarative. Cei din minister spun că
„solicitarea împuternicirii notariale îngreunează activitatea contribuabililor, cu drumuri și costuri suplimentare. Paradoxul birocrației este că solicitarea împuternicirii notariale nu este prevăzută în actele normative, ci în ghidurile de utilizare sau în practica teritorială”. În acest sens, urmează să fie modificate anumite ordine pentru a elimina necesitatea procurii.
6. Eliminarea numitor obligații pentru firmele cu sedii secundare sau puncte de lucru. Aici este vorba de eliminarea declarațiilor 060 și 061 și a obligației de obținere a codului de înregistrare fiscală special pentru punctele de lucru cu peste cinci salariați.
„Există prevederi legale care reglementează obligativitatea declarării sediilor secundare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, dar totodată și la Fisc, prin declarațile 060/061. Această obligație de declarare este redundantă (...). De asemenea, pentru sediile secundare cu mai mult de cinci salariați, agenții economici au obligația să obțină codul de înregistrare fiscală (...)”, scrie în proiect.
7. Fără deductibilitate limitată la combustibilul pentru mașini și foaia de parcurs. Mai precis, se dorește eliminarea deductibilității limitate de 50% a combustibilului pentru autoturisme, dar și eliminarea foii de parcurs ca document obligatoriu în deductibilitatea combustibilului.
8. Mai puține documente pentru firmele care folosesc case de marcat. „În vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale și a colectării eficiente a impozitelor de la operatorii economici, este necesară asigurarea unor servicii de calitate în relaţia cu contribuabilii și debirocratizarea înregistrării caselor de marcat. Astfel, prin simplificarea mecanismului de administrare fiscală, care presupune atât conformarea la declararea obligaţiilor, cât şi conformarea la plata obligaţiilor, se susține și un rol de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale”, scriu cei din Ministerul Economiei. În esență, modificările presupun eliminarea obligativității contractului de service și eliminarea registrelor specifice casei de marcat.
9. Chestiuni referitoare la inactivitatea firmelor. În primul rând, contribuabilii nu vor mai fi declarați inactivi fiscal dacă nu îndeplinesc, într-un semestru, nicio obligație declarativă sau dacă expiră durata deținerii spațiului cu destinație de sediu social. În al doilea rând, va fi simplificat regimul declarativ derogatoriu la Fisc pentru firmele suspendate la Registrul Comerțului (Fiscul va prelua informația suspendării direct de la Registrul Comerțului, va fi eliminată procedura regimului derogatoriu pentru declarații fiscale și va dispărea obligația de a depune declarații fiscale și situații financiare anuale în timpul suspendării).
10. Modificări privind anumite registre. Mai întâi, este vorba de completarea registrului de evidență fiscală pentru firme exclusiv în format electronic, nu tipărit. Apoi, vorbim de eliminarea amenzii pentru neachiziționarea în termenul legal a registrului unic de control, de eliminarea obligativității de a avea acest registru la punctele de lucru și de eliminarea obligativității de a păstra acest document de către reprezentantul legal sau înlocuitorul său.
Atenție! Măsurile din proiectul de memorandum trebuie implementate efectiv prin legi și ordonanțe pentru a se aplica.