Mesajele electronice private ale unei persoane pot fi folosite într-un proces de divorț, deoarece prezentarea lor nu are loc în public și astfel are un efect redus asupra vieții private, potrivit unei decizii de marți a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
În acest caz, CEDO a luat în discuție o speță în care o femeie din Spania reclama faptul că fostul ei soț, cetățean portughez,
nu a fost condamnat în țara lui de origine pentru accesarea unor mesaje transmise de reclamantă pe platforme de întâlniri online în perioada în care erau căsătoriți și utilizarea lor în procesul de divorț.
În primă fază, fiecare dintre cei doi foști soți a deschis câte un proces de divorț în țara de origine: femeia în Spania, iar bărbatul în Portugalia. Deoarece a fost prima sesizată, justiția spaniolă a fost cea care a stabilit condițiile divorțului și a acordat mamei îngrijirea copiilor, iar tătăl a primit drept de vizitare a acestora.
Pentru a avea șanse mai mari de câștig, bărbatul a prezentat instanței din Portugalia, acolo unde deschisese proces de divorț, o serie de mesaje pe care fosta soție le-a transmis, în perioada când încă erau căsătoriți, unor bărbați pe platforme online de întâlniri.
Ulterior, femeia,
deranjată de divulgarea mesajelor private trimise către alți bărbați, a cerut pedepsirea penală a fostului soț, dar cererea acesteia a fost considerată inadmisibilă.
De aceea, după ce a văzut că justiția portugheză nu l-a pedepsit pe fostul soț pentru divulgare de mesaje private, s-a adresat CEDO. Curtea a stabilit recent că
prezentarea unor astfel de mesaje într-un proces de divorț nu reprezintă o încălcare a dreptului la viața privată.
În motivarea deciziei, CEDO spune că prezentarea mesajelor în instanță are
efect limitat asupra vieții private a celei ce a reclamat situația, deoarece informațiile au fost făcute publice
doar în cadrul procesului de divorț, la care publicul larg are acces limitat.
De asemenea, CEDO a luat în calcul și faptul că mesajele amintite nici nu au fost examinate de instanța portugheză, din moment ce nu aceasta a dat verdictul final în procesul de divorț.
Concluzionând, CEDO a stabilit că, în acest caz, nu au fost încălcate prevederile articolului 8 din
Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care stabilește dreptul la respectarea vieţii private şi de familie.
Comentarii articol (0)