ACCES GRATUIT
Șase decizii interesante pronunțate în 2021 privind drepturile omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, în 2021, mai multe hotărâri importante cu privire la activitatea pe rețelele sociale în timpul programului de muncă, restricțiile impuse populației în timpul stării de urgență sau schimbarea de sex. Aceste hotărâri prezintă o importanță deosebită întrucât instanțele naționale din cadrul Uniunii Europene trebuie să soluționeze cauzele asemănătoare cu care ar putea fi sesizate în conformitate cu ceea ce a decis CEDO.
Articolul continuă mai jos
Astfel, vă prezentăm, în continuare, principalele hotărâri ale CEDO de interes pentru populație.
1. Schimbarea de sex, prin operație, nu trebuie să fie o condiție pentru schimbarea în acte a genului unei persoane. Într-o hotărâre dată chiar împotriva României, CEDO a considerat că statul român și-a încălcat obligațiile pe care le are în baza Convenției Europene a Drepturilor Omului, în ceea ce privește persoanele „transgender”. În concret, instanțele române au refuzat să le recunoască schimbarea de sex la două femei care nu au trecut printr-o operație, în acest sens. Cu alte cuvinte, cele două și-au păstrat caracteristicile biologice feminine, cu care s-au născut, dar se identificau ca bărbați.
2. Statele trebuie să recunoască legal cuplurile de același sex, chiar dacă majoritatea societății se opune. Prin această decizie, CEDO a subliniat încă o dată obligația statelor de a recunoaște legal cuplurile de același sex, chiar dacă uniunea le e recunoscută printr-o altă formă juridică decât cea a căsătoriei civile.
3. Like-urile unui salariat pe o reţea de socializare nu pot face obiectul unei cercetări disciplinare. Astfel, potrivit CEDO, aprecierile (like-urile) făcute de un salariat unor postări distribuite de altcineva pe o reţea de socializare nu pot reprezenta obiectul unei cercetări disciplinare pe motiv că aceste acţiuni ar duce la perturbarea ordinii şi liniştii la locul de muncă, în acest fel fiindu-i încălcată libertatea de exprimare.
4. Utilizarea unor mesaje private ale fostului soț într-un proces de divorț nu reprezintă o încălcare a dreptului la viață privată. În acest mod, CEDO a subliniat că mesajele electronice private ale unei persoane pot fi folosite într-un proces de divorț, deoarece prezentarea lor nu are loc în public și, astfel, are un efect redus asupra vieții private.
5. Restricţiile impuse populaţiei în starea de urgenţă din 2020 nu sunt similare arestului la domiciliu. Restricţiile de circulaţie impuse de autorităţile române prin starea de urgenţă decretată în perioada 25 martie - 15 mai 2020, având ca obiectiv izolarea populaţiei pentru împiedicarea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, nu pot fi asimilate unei măsuri de arest la domiciliu, a statuat CEDO.
6. E discriminator să iei copilul din grija unui părinte care trece printr-o procedură de schimbare de sex. Mai exact, CEDO a decis că restricționarea drepturilor părintești și cea a interacțiunii cu copiii ale unui părinte transsexual (care a trecut printr-o procedură de schimbare de sex), inclusiv prin privarea acestuia de orice informație referitoare la viața și sănătatea copiilor săi, reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.
Citește mai mult despre
CEDO,
transsexual,
schimbare de sex,
transgender,
cuplu homosexual,
uniune legala,
casatorie homosexuala,
cercetare disciplinara,
facebook,
concediere disciplinara,
dreptul la viata privata,
viata privata,
divort,
divort in instanta,
divort ue,
stare de urgenta,
restrictii circulatie,
arest la domiciliu,
drepturile omului,
retrospectiva 2021
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)