Cu ocazia unui recent articol, sintetizam principalele măsuri pe care trebuie să le aibă în vedere angajatorii în ceea ce privește organizarea la locul de muncă, în contextul stării de alertă. Printre prevederile care-i vizează există însă și ideea că organizarea activității se face și ținând cont de numărul celor vaccinați sau care au trecut în ultimele șase luni prin boală.
„Organizarea activității la locul de muncă se va realiza cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 și pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare a angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum și de numărul de angajați care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie”, prevede actualmente HG nr. 932/2021.
Prevederea e listată imediat după obligația de a impune telemunca, acolo unde e posibilă și după obligația firmelor mari, cu peste 50 de angajați, de a trece la munca în ture, dacă telemunca nu e posibilă.
Cu toate acestea, nu avem niciun detaliu referitor la ce ar însemna organizarea ținând cont de numărul de vaccinați și de cei infectați. Admițând că într-o companie, chiar și de mai mici dimensiuni, majoritatea angajaților sunt fie vaccinați, fie recent trecuți prin infectarea cu COVID-19, nu este foarte clar dacă aceste companii ar putea să fie obligate să respecte mai puține dintre restricțiile impuse: de exemplu, să nu mai recurgă la telemuncă, dacă consideră că e în avantajul companiei ca angajații să fie fizic prezenți la birou ori să nu mai impună măsuri precum triajul epidemiologic al angajaților, zi de zi, ori munca în ture.
Singura măsură care face referire expres la cei vaccinați este cea privind portul măștii în spațiile de lucru, dar asta și pentru că e cea mai recent operată modificare legislativă a măsurilor sanitare impuse la locul de muncă - excepția privind portul măștii acolo unde sunt cel mult zece angajați și sunt toți vaccinați, în același birou, a fost introdusă vara asta. În schimb, toate celelalte măsuri (listate aici) datează dinaintea perioadei în care au început vaccinările. În acest context, am cerut autorităților o lămurire referitor la posibilitatea ca, în locurile de muncă unde majoritatea angajaților sunt vaccinați/recent trecuți prin boală, firmele să aplice un regim mai relaxat de măsuri în contextul stării de alertă.
Cert este că prevederea de mai sus lasă fără îndoială că firmele ar trebui să aibă dovezile scrise care atestă vaccinarea/recenta infectare a angajaților lor.
Comentarii articol (0)