În situația în care se vând case și terenuri pe o sumă mai mică decât valoarea minimă de piață, impozitul datorat statului se va calcula la nivelul valorii de piață, prevede o lege aplicabilă de luni. În momentul de față, Codul fiscal prevede că impozitul se calculează la valoarea declarată de vânzător și de cumpărător, chiar dacă aceasta este sub valoarea pieței.
Legea 301/2021 a apărut azi în Monitorul Oficial și se va aplica efectiv începând din
20 decembrie 2021. În esență, autoritățile vor să evite situațiile în care
la stat ajunge un impozit mai mic decât ar trebui, atunci când părțile se pun de acord,
la vânzarea unei case sau a unui teren, asupra unui preț mai mic decât cel al pieței.
„Impozitul (...) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață”, scrie în actul normativ.
În momentul de față,
Codul fiscal prevede că impozitul se calculează la valoarea declarată de părți indiferent dacă aceasta este sau nu sub nivelul pieței. În schimb, tranzacțiile cu preț stabilit sub nivelul pieței trebuie
raportate la Fisc de către notari, regulă care urmează, însă, să dispară începând de luni. Concret, actul prevede așa acum:
„Impozitul (...) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacție.”„Calcularea impozitului la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață creează o mai bună administrare a acestui tip de impozit de către organul fiscal, ducând și la eliminarea procedurilor birocratice instituite prin transmiterea de notificări în cazul tranzacțiilor a căror valoare declarată de părți este sub valoarea studiului de piață. De asemenea, crește și valoarea impozitelor din veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate”, motivau inițiatorii legii.
Important! În cazul în care valoarea agreată de părți este sub cea a pieței,
onorariul notarului se stabilește deja prin raportare la valoarea minimă de piață, conform
Ordinului Ministerului Justiției 46/2011.
În prezent, conform articolului 111 din Codul fiscal, atunci când se transferă dreptul de proprietate asupra construcțiilor și a terenurilor aferente, precum și asupra terenurilor fără construcții, persoanele datorează un impozit la stat.
În mod normal, acesta este de
3% din venitul impozabil. Însă venitul impozabil se stabilește prin scăderea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de
450.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă o casă sau un teren valoarează maximum 450.000 de lei,
nu se plătește impozit la stat.
„La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, este prevederea exactă din Cod.
Totodată, este important de știut că, dacă dreptul de proprietate se transmite prin
moștenire, impozitul de 3%
nu se aplică. Prin excepție, se aplică un impozit de
1% din valoarea masei succesorale dacă succesiunea este dezbătută și finalizată după mai mult de doi ani de la data decesului persoanei care deținea imobilele. În acest caz, impozitul e plătit de moștenitori.
„Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul (...), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale”, scrie în actul normativ.
Comentarii articol (10)