ACCES GRATUIT
Revista presei
Comisia Europeană a anunțat măsurile în criza prețului energiei: Compensarea facturilor, plăți amânate, scăderea temporară a taxelor
Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Articolul continuă mai jos
Comisia Europeană a anunțat măsurile în criza prețului energiei: Compensarea facturilor, plăți amânate, scăderea temporară a taxelorComisia a adoptat miercuri Comunicarea privind prețurile la energie pentru a aborda creșterea excepțională a prețurilor la energie la nivel mondial, care se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii, și pentru a sprijini populația și întreprinderile europene. Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a subliniat că impactul creșterii prețului gazelor naturale asupra prețului energiei electrice este de nouă ori mai mare decât impactul creșterii prețului emisiilor de carbon.
„Comunicarea include un set de măsuri pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a aborda impactul imediat al creșterii prețurilor și pentru a ne consolida în continuare reziliența la șocuri viitoare. Printre măsurile naționale pe termen scurt se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite.Comisia va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică; va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice".
Cu ocazia prezentării setului de măsuri, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat:
„Creșterea prețurilor la energie la nivel mondial reprezintă o preocupare serioasă pentru UE. Pe măsură ce ieșim din pandemie și economiile încep să se redreseze, este important să îi protejăm pe consumatorii vulnerabili și să sprijinim societățile comerciale europene".
2021 a bătut toate recordurile, iar coșul zilnic e mai scump cu 14% decât anul trecutÎn fața avalanșei de scumpiri, românii caută neputincioși soluții de supraviețuire de la o lună la alta. Și spun că mersul la cumpărături s-a transformat într-o misiune imposibilă. Jurnaliștii Digi24 au mers în magazin să afle cât îi costă pe oameni coșul zilnic de cumpărături.
Mâncarea devine tot mai scumpă de la an la an. Iar 2021 a bătut toate recordurile.
Femeie: Suntem ai nimănui, eu așa consider, ne simțim ai nimănui, problema e că noi suntem tineri și muncim de dimineață până seara, 15 ore, 20 de ore și degeaba... dar sunt bătrânii, copiii care nu știu ce timpuri vor prinde.
Ion Păunel, expert agricol: Am avut o vară secetoasă, iar de aici totul a început să curgă în defavoarea consumatorului.
Cum calculează INS creșterea prețurilor. Oamenii spun că în magazine produsele sunt mai scumpe decât se anunță oficialRomânia se confruntă de luni bune cu o creștere accelerată a prețurilor. Inflația a urcat luna trecută la 6,3%. Toate produsele de bază din coș costă mai mult comparativ cu anul trecut. Percepția la raft este însă că prețurile au urcat mai mult decât procentele anunțate de statistică.
Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS, a explicat la Digi24 cum calculează Institutul Național de Statistică creșterea prețurilor.
"Indicele prețurilor de consum e dintre cele mai laborioase că metodă de clacul și efort de calculare.Culegerea datelor se face din 8.000 de unități, e vorba de 2.000 de sortimente, aproximativ 1.000 pentru costurile produselor nealimentare și 400 și ceva fiecare pentru produse alimentare și servicii.Datele se culeg de trei ori pe luna", a spus Alexandrescu.
El a explicat că diferența de percepție cu privire la scumpirea unor produse este legată de interesul consumatorului.
"Fiecare când merge la cumpărături e interesat de produsele pe care le are el în coșul de consum.Spre exemplu, în România 80% suntem o țară de proprietari, așa că variațiile de preț al chiriei interesează puțină lume, ca atare diferențele de preț în acest sector sunt neinteresante pentru mare parte din populație, nu produc emoție".
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)