Din 20 octombrie 2021, angajatorii care întârzie cu mai mult de o lună achitarea salariilor vor risca să fie amendați cu până la 10.000 lei pentru fiecare angajat neplătit la timp, conform unor modificări recente. În acest context, cei de la ONV Law avertizează că noua sancțiune ar putea pune mari probleme firmelor corecte care trec temporar prin dificultăți financiare.
„Actuala măsură poate declanșa un val de efecte negative în economie, printre cele mai importante numărându-se faptul că acest instrument poate fi cu usurință folosit abuziv în relația dintre angajați și angajatori, ca instrument de presiune, accentuând dezechilibrele actuale existente pe piața locală a muncii, și poate încuraja un val masiv de insolvențe și falimente în mediul de business”, a declarat
Mihai Voicu, Partener la ONV Law, conform unei opinii remise azi redacției noastre.
Măsura este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului 117/2021, care a venit cu
mai multe modificări punctuale la Codul muncii, printre care și
introducerea unei amenzi pentru neplata la timp a salariilor. Mai precis, atunci când
întârzie plata salariului cu mai mult de o lună de la data stabilită prin contractul individual de muncă sau regulamentul intern, angajatorul va risca să primească
o amendă între 5.000 și 10.000 lei pentru fiecare angajat neplătit la timp. Singura situație în care angajatorul nu poate fi afectat de această contravenție este dacă se află sub protecția legislației insolvenței.
„Astfel, efectul acestei sancțiuni va fi să îi grăbească pe angajatori să își solicite propria insolvență, iar, odată intrați în insolvență, angajatorii (prin administratorul judiciar) pot înceta cu ușurință orice contract de muncă și angajații își pierd garanțiile, aceasta fiind situația cea mai dezavantajoasă pentru angajați”, a precizat Mihai Voicu.
Totodată, avocații atrag atenția că sancțiunea nu face niciun fel de distincție între angajatorii corecți care au probleme financiare temporare și angajatorii care întârzie în mod constant cu plata salariilor. În contextul crizei coronavirusului, este posibil ca multe afaceri corecte să aibă probleme cu plata la timp a salariilor, față de perioada de dinainte de pandemie. În plus, amenda este considerată disproporționată.
„Sancțiunea este disproporționată, prevăzând un cuantum al amenzii de aproximativ 1,5 - 3 salarii medii pe economie pentru fiecare angajat, indiferent de domeniul de activitate. Astfel, caracterul de pedeapsă, de instrument de presiune, prevalează, iar suma este potențial atât de mare încât majoritatea angajatorilor nu ar putea să o platească. În industriile «labor intensive», unde cheltuiala cu forța de muncă depășește 50% din venituri, o asemenea sancțiune ar putea echivala cu o lună și jumătate de cheltuieli, suficientă pentru declanșarea unui faliment”, este subliniat în comunicatul avocaților.
Dincolo de faptul că salariații ar putea folosi posibila sancțiune drept instrument de presiune, cei de la ONV Law spun că
autoritățile ar putea abuza de aplicarea acesteia.
„Este obligatorie analiza amănunțită a acestei dispoziții în Parlament, înainte de aprobare. Trebuie circumstanțiată neplata, astfel încât să nu se înregistreze sancțiuni automate, nerealiste față de modul în care funcționează în practică mediul de business. Există anumite modele în legislație care ar putea folosi drept exemplu pentru circumstanțierea măsurii”, mai scrie sursa citată, care propune parlamentarilor eliminarea sancțiunii.
Mai precis, OUG 117/2021 se află acum în Parlament, unde, ca orice altă ordonanță, trebuie să fie aprobată prin lege pentru a continua să producă efecte. Parlamentarii pot lăsa lucrurile așa cum sunt acum sau pot modifica sancțiunea, însă există și varianta de a respinge cu totul ordonanța.
Înainte de introducerea acestei sancțiuni, salariații puteau doar să apeleze la Justiție în situațiile în care nu li se plătea salariul la timp. Motiv pentru care Guvernul a considerat că este nevoie de introducerea unei amenzi special pentru firmele care nu-și plătesc salariații la timp.
„Având în vedere existența unei situații socioeconomice dificile generată de pandemie ce s-a resimțit profund atât de către angajatori, cât și de către salariați, mecanismul juridic reglementat în prezent în Codul muncii referitor la neplata sau plata cu întârziere a drepturilor salariale este unul complex și anevoios ce implică promovarea unor procese în justiție, astfel că se impune crearea unei reglementări de natură a asigura protecția socială a salariaților în concordanță cu principiile ce guvernează raporturile de muncă”, este motivat în preambulul ordonanței.
Trebuie subliniat că amenzile
nu se aplică automat, ci este nevoie ca un inspector de muncă să constate că există o întârziere mare la plata salariilor și să aplice sancțiunea. Acest lucru se poate face fie în urma unui control din oficiu al autorităților, fie în urma unei sesizări a unui salariat.