HG nr. 1130/2021 stabilește, începând de astăzi, că firmele sunt obligate să impună telemunca/munca la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite. Dacă telemunca/munca la domiciliu nu sunt posibile, firmele cu peste 50 de angajați trebuie să organizeze programul decalat.
Deși până acum HG nr. 932/2021 stabilea obligația de a recurge la telemuncă sau munca cu program decalat unde sunt mai mult de 50 de angajați, HG-ul adoptat vineri de Guvern impune obligația de a recurge la telemuncă pentru măcar 50% din salariați chiar și pentru firmele mai mici.
„(1) În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. f) și art. 17 din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, pe durata stării de alertă, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite (...)
(2) În situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, angajatorii din sistemul privat, autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, având un număr mai mare de 50 de salariați, au obligația organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe/schimburi/ture care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară”, prevede HG nr. 1130/2021.
Cu toate acestea, dacă ne uităm la prevederile de mai sus, nu rezultă clar ce obligație le revine celor care au mai puțin de 50 de angajați dacă nu pot impune telemunca - situație în care se află numeroase IMM-uri din România. Obligația subsecventă de a trece la munca în ture îi vizează pe cei care au mai mult de 50 de angajați, dar nu și firmele care au mai puțin.
Reamintim că, potrivit Legii nr. 55/2020, telemunca poate fi dispusă, excepțional, în această perioadă, prin voința unică a angajatorului - adică nu e necesar ca actul de trecere la telemuncă să fie semnat de ambele părți.
A fost preluată, de asemenea, din HG-urile precedente, ideea că angajatorii pot organiza activitatea la locul de muncă ținând cont și de gradul de vaccinare (cei pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete) în rândul salariaților și de cei care au avut în ultimele șase luni COVID-19.
Merită amintit aici și că, în hotărârea CNSU care a stat la baza adoptării HG 1130/2021 e prevăzut și următorul aspect: „În cazul în care angajatorii nu pot trece 50% dintre salariați pe muncă la distanță/trece la munca în schimburi, se propune intensificarea verificărilor privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului SARS-CoV-2”.