Această obligaţie pentru angajatori este prevăzută de HG 935/2020, publicată vineri în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare tot de azi. În HG se specifică faptul că "pentru angajatorii din sistemul privat, autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, este instituită obligaţia organizării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu”. Acelaşi act normativ prevede că dacă nu se poate aplica măsura telemuncii sau a muncii la domiciliu, din cauza specificului activităţii, programul de lucru se va decala cu cel puţin o oră.
Important! OUG 192/2020 prevede că trecerea în telemuncă sau munca de acasă poate fi impusă unilateral, fără a mai fi nevoie de acordul salariatului, aşa cum este menţionat în Legea nr. 55/2020.
Aceste obligaţii existau şi până acum, ultima dată fiind reiterată în cea mai recentă prelungire a stării de alertă, făcută prin HG 856/2020, însă, acum, Guvernul efectuează o nuanţare a măsurii şi include criteriul numărului de peste 50 de angajaţi.
„Nu este vorba numai de companii, este vorba și de instituțiile publice. Poate că instituțiile publice sunt dintre cele mai frecvente care au un număr mare de angajați și care trebuie să facă această decalare de program. Acest lucru, bineînțeles, va fi obligatoriu la nivelul lor și va fi implementat. Ministerul Muncii va verifica, (...) are posibilitatea de a impune măsuri dacă nu se implementează”, a explicat, vineri, şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.În acest context, Inspecţia Muncii a realizat un ghid privind desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu, telemuncă sau program individualizat de muncă.
Comentarii articol (2)