Autoritățile au stabilit acum, prin Legea nr. 259/2021, publicată vineri în Monitorul Oficial nr. 1.036, modificarea OUG 118/2021, astfel încât compensația să fie mai mare și să se poată aplica mai multor categorii.
Pentru a simplifica un pic parcurgerea schimbărilor, vom compara direct fiecare aspect întâlnit în OUG cu cel corespunzător din lege.
Perioada acoperită de compensare
Atât OUG 118/2021, cât și legea de modificare a ordonanței vizează compensarea facturilor pentru aceeași perioada: 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
Facturile vizate de compensare
Și aici, ordonanța și legea stabilesc același lucru: compensarea se va aplica facturilor de electricitate și celor de gaze naturale.
Cine beneficiază de compensare
Aici lucrurile stau diferit în Legea 259/2021 față de OUG. Mai exact, OUG-ul stabilește că schema de compensare se aplică doar consumatorilor casnici. Apoi, legea include în categoria beneficiarilor de compensare și IMM-urile, cabinetele medicale individuale și alte profesii liberale, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, spitalele publice și private, unităţile de învăţământ publice și private, organizaţiile neguvernamentale, unitățile de cult și, în fine, furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale.
Ce compensații se acordă în cazul clienților casnici
În cazul consumatorilor casnici, compensațiile au crescut. Mai exact, legea stabilește acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291/ lei/kWh, în cazul energiei electrice, și în valoare de cel mult 33%, în cazul gazelor naturale. Înainte, OUG 118/2021 prevedea compensarea în sumă fixă de 0,21 lei/kWh pentru electricitate și 25% din valoarea facturii lunare pentru gaze.
Ce compensații primesc toate celelalte categorii de consumatori
Toate celelalte categorii de consumatori de electricitate și gaze naturale, cu excepția celor casnici, beneficiază de-acum în sezonul rece de:
- exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/ extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei;
- exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.
OUG 118/2021 prevedea, înainte de modificările intrate în vigoare azi, că limitele pentru consumurile de electricitate erau cuprinse între 150 kWh și 1.000 kWh pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece (valorile se însumează), în timp ce, în cazul gazelor naturale, limitele de consum erau, pentru aceeași perioadă, cuprinse între 100 m3 și 1.000 m3.
Pe de altă parte, legea de modificare a OUG 118/2021 stabilește acum o limită maximă de consum (pentru cele cinci luni ale sezonului rece) de 1.500 de kWh pentru electricitate și de 1.000 m3 pentru gaze.
Cum se poate obține compensarea facturilor
Pentru clienții casnici, lucrurile rămân la fel, adică nu vor trebui să facă nimic special pentru obținerea ajutorului de la stat.
În schimb, acum că legea se aplică, toate celelalte categorii în afară de consumatorii casnici trebuie să depună, pentru a beneficia de ajutor din partea statului, o cerere însoțită de o declarație pe proprie răspundere la furnizorii de energie electrică și/ sau gaze naturale.
A fost introdusă plafonarea prețurilor facturate
Legea 259/2021 introduce și plafonarea prețurilor finale facturate. Astfel, prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice este în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, în timp ce prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale este în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.
Mai multe detalii despre schema de compensare stabilită de OUG 118/2021 se pot găsi aici.
Comentarii articol (5)