Potrivit OUG 118/2021, modificată recent de Legea 259/2021, schema de compensare a facturilor în perioada rece le vizează doar pe cele la curent electric și gaze naturale, indiferent de tipul de factură - estimat sau regularizare. Astfel, prin această schemă se obține sprijin financiar pentru plata facturilor la curent și gaze, nu și pentru încălzirea în sezonul rece. Pentru asta, cei interesați pot cere ajutoarele stabilite de Legea consumatorului vulnerabil.
2. Pentru ce perioadă se aplică schema?
Compensarea facturilor la electricitate și gaze naturale acoperă acoperă perioada sezonului rece, adică perioada cuprinsă între noiembrie 2021 și martie 2022.
3. Cine poate beneficia de compensarea facturilor la curent și gaze?
Orice consumator casnic, cu condiția să se încadreze în anumite limite de consum stabilite de autorități. În plus, așa cum a fost modificată recent, OUG 118/2021 permite acum mai multor categorii de consumatori să beneficieze de ajutor de stat în sezonul rece. Mai exact, acum pot beneficia de compensare și IMM-urile, cabinetele medicale individuale și alte profesii liberale, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, spitalele publice și private, unităţile de învăţământ publice și private, organizaţiile neguvernamentale, unitățile de cult și, în fine, furnizorii publici şi privaţi de servicii sociale.
4. Ce înțeleg autoritățile prin consumator casnic?
După cum stabilește Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, consumatorii sau clienții casnici sunt cei care cumpără energie electrică sau gaze naturale pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activități comerciale sau profesionale.
5. Care este, de fapt, nivelul compensației primite de consumatorii casnici?
Compensarea facturilor se face în funcție de tipul de consum vizat. Mai exact, Legea 259/2021 stabilește acordarea unei compensații unitare în valoare de cel mult 0,291/ lei/kWh, în cazul energiei electrice, și în valoare de cel mult 33%, în cazul gazelor naturale. Înainte, OUG 118/2021 prevedea compensarea în sumă fixă de 0,21 lei/kWh pentru electricitate și 25% din valoarea facturii lunare pentru gaze.
6. Ce compensații primesc celelalte categorii de consumatori?
Toate celelalte categorii de consumatori de electricitate și gaze naturale, cu excepția celor casnici, beneficiază în acest sezon rece de:
- exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/ extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei;
- exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.
7. Ce trebuie să facă clienții casnici pentru obținerea compensării facturilor?
Nimic special. Pentru că mecanismul de compensare este unul foarte simplu, respectiv compensarea va fi făcută de furnizor direct pe factură, clienții casnici nu trebuie să facă nimic special pentru a o obține. Singurul lucru pe care trebuie să-l aibă în vedere consumatorii casnici este încadrarea în limitele de consum impuse.
8. Ce trebuie să facă celelalte categorii de consumatori pentru obținerea ajutorului de stat?
Spre deosebire de clienții casnici, toate celelalte categorii amintite mai sus trebuie să depună, pentru a beneficia de ajutor din partea statului, o cerere însoțită de o declarație pe proprie răspundere la furnizorii de energie electrică și/ sau gaze naturale.
9. Care sunt limitele de consum stabilite pentru aplicarea compensării?
Concret, limita maximă de consum (pentru cele cinci luni ale sezonului rece) este de 1.500 de kWh pentru electricitate și de 1.000 m3 pentru gaze.
10. Care sunt limitele de consum pentru fiecare lună din sezonul rece?
Ținând cont că limita de consum nu este aceeași pentru fiecare lună în parte, deoarece e calculată în funcție de un consum zilnic și de numărul de zile dintr-o lună, în cazul energiei electrice lucrurile stau astfel:
- noiembrie - 297,9 kWh;
- decembrie - 307,83 kWh;
- ianuarie - 307,83 kWh;
- februarie - 278,04 kWh;
- martie - 307,83 kWh.
- noiembrie - 1.649,05 kWh;
- decembrie - 2.405,61 kWh;
- ianuarie - 2.762,51 kWh;
- februarie - 2.512,56 kWh;
- martie - 2.330,27 kWh.
11. Dacă depășesc aceste valori lunare, nu mai primesc compensarea?
Depinde. După cum stabilește schema de compensare conținută de OUG 118/2021, la limitele amintite "se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensației (...) de maximum 10%". Depășirile sunt acceptate doar în cazul clienților casnici. Asta înseamnă că aceștia pot depăși valorile de consum lunar amintite mai sus cu până la 10%, dar, în cazul unor depășiri mai mari, compensarea nu se mai acordă pentru respectiva luna.
12. Cum pot să-mi dau seama dacă mă încadrez în limitele de consum?
Prin citirea regulată a contoarelor, fie de curent electric, fie de gaz natural, sau, dacă obișnuințele de consum nu s-au schimbat prea mult, prin verificarea consumurilor înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent.
13. Compensarea facturilor e singurul mecanism de ajutor pentru consumatori din OUG 118/2021?
Nu. Toți clienții casnici ce fac parte din categoria consumatorilor vulnerabili de energie pot solicita de-acum autorităților suspendarea, pe o perioadă de cel mult șase luni, a obligației de plată a facturilor la electricitate sau gaze. Suspendarea plății facturilor se face doar la cerere, nu automat, ca-n cazul compensării.
Potrivit Legii 226/2021, consumator vulnerabil este considerată persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale. Mai multe informații despre consumatorii vulnerabili și despre ajutorarele de stat pe care le pot primi aceștia pot fi citite aici.
14. Mai sunt și alte categorii de consumatori ce pot beneficia de compensarea facturilor?
Da. Alături de categoriile amintite deja, de compensarea facturilor la gaze pot beneficia și asociațiile din imobilele cu centrală de bloc. Mai exact, schema de sprijin se aplică și în cazul imobilelor cu încălzire centralizată ce folosește drept combustibil gazele naturale și care au un singur punct de consum ce deservește spațiile locative din imobil.
Comentarii articol (35)
Am 2 întrebări pentru cine știe mai multe decât mine și mă poate lămuri. Îi mulțumesc anticipat pentru timpul acordat.
1. Pentru luna noiembrie 2021, am 3 facturi emise cu aceeași sumă apx (una stornată, una anulată și una încasată).
2. TVA-ul se aplică la suma brută, necompensată, apoi intervine compensarea, dar TVA-ul rămâne același. Se ajunge la situația în care TVA-ul este de 3 ori mai mare decât suma ce reprezintă consumul facturat.
Mulțumesc!
Am fost client la Restar Energy si am fost distribuit, la gaz metan, la Engie care este FUI. Ce vina avem noi clientii de aceasta schimbare. Contractele au fost incheiate in martie-aprilie 2021. OK, cu un pret bun pe o perioada de un an. Engie care este FUI aplica legea si platim la plafonarea de 0.37 / kw .
Intrebarea este daca nu pot actiona in instanta firma Restart care ne-a facut sa platim facturi mult mai mari ca sa nu mai vorbim de disconfortul creat.
Multumesc !
Nu am putut transmite indexul timp de 2 luni pentru ca in prima luna nu am avut datele necesare si cand i-am sunat nici macar nu m-au gasit in baza de date ca as avea contract cu ei iar in luna 2 nu am putut pentru ca, codul de client e atribuit unui alt utilizator, si oricat i-am sunat nu am putut rezolva priblema.
Acum, s-au facturat 2 facturi de estimare in total 166 kwh, iar consumul este de 398 azi, cand se incheie perioada de facturare pe decembrie. In ianuarie se face citire de regularizare, dar eu mai beneficiez de compensare, daca in cele 2 luni am fost facturat pe baza estimarilor, iar in total consumul de pe contor este sub pragul maxim?
Si mare atentie ....transele din articol au deja incluse cele 10 procente depasire admisa.
Si mare atentie .....guvernul a calculat 1 mc /10,6 kwh......dar pe factura o sa vedeti ca 1mc....variaza lunar ca si consum in kwh si nu o sa stiti decat dupa emiterea facturii....de regula 1 mc este echivalentul a 10,9 kwh.
Sfatul meu este urmatorul : pentru a nu va pacali si pentru a nu depasi cotele lunare compensate, faceti calculul 1 mc = 11 kwh
Si un exemplu pentru luna noiembrie :- 1.649,05 kWh;----aici este inclusa si depasirea admisa de 10 la suta
1649,05 : 11 kwh =149,9 mc..........la acest consum primiti garantat compensarea.
1649,05 ; 10,6 kwh cum a facut o medie guvernul ===155,5 mc .......la acest consum , cu siguranta nu mai primiti compensarea ./ pentru ca daca va veti uita pe factura dvs . in realitate , 1mc va depasi 10,6 kwh...drept urmare,depasiti 1649,05 kwh
Asta e o alta smecherie a legii care va reduce si mai mult cota compensata. si care va impinge sute de mii de romani spre greseala.
Legea vorbeste despre 1000 mc pe 5 luni plus inca 100 mc depasire admisa ....un total de 1100 mc .....dar nu este asa in realitate.
Consum mediu lunar (kWh) - noiembrie 1649,05; decembrie 2405,61; ianuarie 2762,51; februarie 2512,56; martie 2330,27............----total---11.660 kwh ---.ACESTA ESTE DE FAPT CONSUMUL TOTAL LA CARE VA RAPORTATI TINANAD CONT DE CAT VA APARE PE FACTURA DUMNEAVOASTRA ECHIVALENTUL IN KWH AL UNUI METRU CUB----SFATUL MEU ESTE SA IL CALCULATI LA-- 11 KWH/MC.
daca o sa impartiti 11.060 la 11 o sa vedeti ca de fapt se compenseaza doar 1060 mc ....nu 1100.